Economie

„Hoofdfondsen zijn overnamekandidaat”

AMSTERDAM (ANP) - Ahold, Akzo Nobel, DSM, Hagemeyer, KPN en Reed Elsevier komen er nadrukkelijk voor in aanmerking om te worden overgenomen. Deze zes in de AEX-index van de effectenbeurs in Amsterdam genoteerde ondernemingen zijn „bovengemiddelde overnamekandidaten.”

10 July 2007 08:28Gewijzigd op 14 November 2020 04:55

Tot die conclusie komt Iris, het onderzoeksinstituut van Rabobank en Robeco, in een maandag gepresenteerd rapport.Van de in de Midkapindex genoteerde bedrijven staan Getronics, BinckBank en Univar op de lijst. Het laatstgenoemde bedrijf viel maandag daadwerkelijk in de prijzen. De distributeur van chemicaliën ontving voorbeurs en nog voor de presentatie van het Irisrapport een overnamebod van de Britse investeringsmaatschappij CVC Capital Partners. Het bouwbedrijf Ballast Nedam is het enige op de lokale markt genoteerde fonds dat van Iris het predicaat bovengemiddelde overnamekandidaat kreeg.

De bedragen die met fusies en overnames zijn gemoeid, zijn hoger dan ooit. In 2007 is er wereldwijd al voor bijna 3000 miljard dollar aan besteed. „Het einde is nog lang niet in zicht”, aldus Ronald Doeswijk, beleggingsstrateeg bij Iris. „De aanzwellende stroom geld die beschikbaar is voor fusies en overnames is voor een vijfde afkomstig van private equity, de zogenoemde durfkapitalisten.”

Iris selecteerde de overnamekandidaten op strategische motieven, mogelijkheden voor herstructurering van bedrijfsactiviteiten en lage beurswaardering. Ook werd er gekeken naar mogelijkheden voor ”financial engineering”: „Niet te dure bedrijven met te weinig schulden op de balans zijn een lekkere prooi voor private equity”, verklaarde Steef Bergakker, hoofd aandelenreseach bij Iris, in dat verband.

Volgens Doeswijk is de maandag nog steeds de populairste dag om een fusie of een overname aan te kondigen. „Dat komt doordat in het weekend transacties tot in detail kunnen worden afgetikt terwijl de financiële markten dicht zijn. Er kan dan minder worden gelekt en daardoor kan de koers niet worden beïnvloed.”

Bergakker denkt niet dat de fusie- en overnamegolf, waarbij ondernemingen van de beurs in Amsterdam verdwijnen, nadelig is voor de Nederlandse economie. „Zolang bedrijven nog voor banen zorgen, hoeft dat niet slecht te zijn. Wel moet Amsterdam zich achter de oren krabben inzake zijn positie als financieel centrum.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer