Binnenland

GroenLinks wil naar rechter om passagiersgegevens VS

STRAATSBURG (ANP) – GroenLinks wil dat het Europees Parlement naar het Europees Hof van Justitie stapt over de Europese afdracht aan de Verenigde Staten van passagiersgegevens van vluchten naar en uit de VS.

Fractieleidster Buitenweg zei maandag zo de inhoud van een recent EU–VS akkoord te bevechten. Ze vindt het „echt schandalig” dat de VS tientallen privacygegevens zoals creditcardnummers vijftien jaar mogen bewaren voor vele doelen en instanties. Het nut hiervan is volgens Buitenweg nooit aangetoond.

9 July 2007 21:22Gewijzigd op 14 November 2020 04:55

Het Europees Parlement stapte enkele jaren geleden ook naar het EU–Hof tegen het voorgaande akkoord, op voorstel van een toenmalig D66–politica en GroenLinkser Buitenweg. Het Hof oordeelde toen dat de juridische vorm van het akkoord onjuist was. De rechters kwamen daardoor niet toe aan een oordeel over de inhoud.Het Europees Parlement stemt donderdag over een resolutie over de gegevens van vliegtuigpassagiers. D66–ster In ’t Veld, betrokken bij het vinden van een compromis hierover, is sceptisch. „Juristen vertellen me dat de kans om een proces hierover te winnen erg klein is”, zei In ’t Veld. „Liever wil ik een goede structurele regeling. Want we moeten ook nog spreken over de Europese bank– en telecomgegevens voor de VS en wie weet wat nog meer”.

Tijdens een debat met EU–commissaris Frattini (Justitie) trokken de Nederlandse Europarlementariërs fel van leer over het akkoord. In ’t Veld maakte bezwaar tegen de verzekering door Frattini dat de rechten van burgers gewaarborgd zouden blijven. Juridisch hebben burgers echter weinig zekerheid. In ’t Veld: „Ik vind dit akkoord echt een ramp. Het is een belediging van onze intelligentie. Dit parlement heeft op dit punt misschien geen bevoegdheid, maar ik ben niet stom hoor”.

Ook VVD’ster Hennis–Plasschaert toonde zich ontevreden. „Ik snap niet dat de EU zich in zo’n underdogrol tegenover de VS laat duwen. Dit akkoord is verre van goed”.

Frattini verdedigde zich door erop te wijzen dat als er geen akkoord met de VS was gesloten, de Europese luchtvaartmaatschappijen eenzijdig voorwaarden zouden zijn opgelegd door de Amerikaanse autoriteiten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer