Wetsvoorstel Iraakse olie valt slecht
BAGDAD (ANP/AFP) – Soennitische en Koerdische politici in Irak hebben woensdag geklaagd niet te zijn gekend in de totstandkoming van een voor Irak cruciaal wetsvoorstel. Het gaat om een regeringsvoorstel voor de juridische positie van de olierijkdommen van het land en de bestemming van de opbrengst ervan.
Deze oliewet is al lange tijd een twistappel in de bloedige Iraakse politiek. De voltooiing van dit project zou vrede tussen de verschillende clans, bevolkingsgroepen of landsdelen van Irak naderbij kunnen brengen.Dinsdag maakte de nationale regering in Bagdad bekend dat de uiteindelijke tekst van het wetsontwerp na enkele wijzigingen eindelijk door de voltallige regering is goedgekeurd en naar het parlement kan.
De regionale regering in het Noord-Iraakse Koerdistan reageerde verontwaardigd op de mededeling. Ze liet in een communiqué weten de uiteindelijke tekst nooit te hebben gezien. Soennitische parlementsleden toonden zich in Bagdad geïrriteerd dat ze volstrekt niet zijn geraadpleegd over de laatste wijzigingen in de tekst.
Het wetsontwerp stelt voor de inkomsten uit ruwe olie eerlijk over de achttien provincies te verdelen en de oliesector onder voorwaarden open te stellen voor buitenlandse investeerders. De uitwerking van de details wordt echter aan het parlement overgelaten.
Over wie het recht heeft op de opbrengst van de oliebronnen wordt een bittere strijd gevoerd door bevolkingsgroepen in Irak. Onder meer de Verenigde Staten hebben herhaaldelijk aangedrongen op een definitieve regeling voor de verdeling van de olie. Eensgezindheid over de verdeling van de olierijkdom, in Irak geschat op een voorraad van 115 miljard vaten, zou en keerpunt kunnen zijn.
In het kalme Koerdische noorden, waar naar schatting slechts 3 procent van de Iraakse olie ligt, zijn al deals gesloten met buitenlandse oliemaatschappijen. Die zouden in strijd kunnen zijn met de door Bagdad beoogde wetgeving. Een regeringswoordvoerder, Ali al-Dabbagh, zei dinsdag dat het de bedoeling is dat per geval wordt bekeken hoe een samenwerkingsverband tussen Irak en een buitenlandse onderneming vorm krijgt.
De olie is de belangrijkste bron van inkomsten van het land. Voor de Amerikanen Irak in 2003 binnenvielen, was de Iraakse export nog 3,5 miljoen vaten per dag. Momenteel is de omvang van de olie-export naar schatting twee miljoen vaten per dag. De meeste olie wordt in sjiitische streken in het zuiden gewonnen.