Binnenland

Inkomen chronisch zieken en gehandicapten stuk lager

DEN HAAG (ANP) – Mensen met een chronische ziekte of handicap hebben vaak beduidend minder te besteden dan gezonde Nederlanders. Behalve dat een deel van hen moet rondkomen van een (arbeidsongeschiktheid)uitkering, hebben zij door hun ziekte of handicap soms hoge eigen uitgaven. Chronisch zieken hebben de afgelopen jaren zelfs aan koopkracht ingeleverd.

3 July 2007 15:11Gewijzigd op 14 November 2020 04:54

Dat blijkt uit onderzoek dat dinsdag door minister Donner (Sociale Zaken) en staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid) naar de Tweede Kamer is gestuurd. Voor het onderzoek heeft het Nivel-instituut gebruik gemaakt van het Nationaal Panel Chronisch zieken en Gehandicapten, waaraan circa 3500 mensen deelnamen.Het besteedbare inkomen van een huishouden van chronisch zieken en gehandicapten bedroeg vorig jaar gemiddeld 1283 euro per maand, terwijl het gemiddelde van de algemene bevolking wordt geschat op 1692 euro. Hoewel er ook hoge inkomens voorkomen onder chronisch zieken en gehandicapten, leefde 27 procent van hen in 2006 onder het sociaal minimum met een netto inkomen van minder dan 1150 euro per maand.

Verder wordt bij chronisch zieken duidelijk dat het inkomen sinds 2004 niet is meegestegen met de inflatie. Daarentegen is het maandinkomen gedaald van 1285 euro tot 1272 in 2006.

Bijna 90 procent van de chronisch zieken en gehandicapten had in 2005 te maken met eigen uitgaven vanwege hun gezondheid. Daarbij ging het gemiddeld om een bedrag van bijna 1000 euro, exclusief de premie de ze betalen aan de ziektekostenverzekering. Grote kostenposten zijn onder meer de eigen bijdrage voor de thuiszorg en hulpmiddelen of aanpassingen.

De overheid streeft ernaar dat chronisch zieken en gehandicapten zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen, openbaar vervoer gebruiken en actief zijn op de arbeidsmarkt of als vrijwilliger. In hun eigen ogen functioneren ze volgens het Nivel matig tot goed in hun huis, op het werk of in hun vrije tijd. Maar bij chronisch zieken, vooral de jongste groep van 15 tot 40 jaar, is een achteruitgang te zien in hun welbevinden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer