Binnenland

Kamer stelt bezuiniging even uit

DEN HAAG - De Tweede Kamer stelt de bezuiniging op het eigen budget, zoals voorgesteld door zijn presidium, nog even uit. Eerst wil hij een onderzoek doen naar de doelmatigheid van de eigen organisatie.

Redactie politiek
3 July 2007 11:06Gewijzigd op 14 November 2020 04:54

Dat bleek maandag in het debat over de zogeheten raming, de begroting van de Tweede Kamer voor het komende jaar.Het presidium van de Kamer (het dagelijks bestuur, bestaande uit Kamerleden) had in eerste instantie ingestemd met een bezuiniging op het eigen budget van 5 procent. Aangezien politiek Den Haag van de departementen eist dat die 15 procent bezuinigen op hun kosten, wilde de Kamer ook zijn steentje bijdragen door zichzelf 5 procent te korten.

Het presidium heeft daartoe ook een lijst met concrete voorstellen gemaakt. De lijst bevat onder meer plannen om Kamerleden bij buitenlandse reizen niet langer businessclass te laten vliegen, om parlementariërs tijdens vergaderingen zelf de koffie en thee te laten inschenken, om het ledenrestaurant minder lang open te houden en om de media meer huur te laten betalen voor hun werkruimtes in het Kamergebouw.

De Kamerfracties trapten echter op de rem. Ze vinden de plannetjes te veel „hapsnap.” Eerst moeten er door externe deskundigen een onderzoek worden gedaan, zo besliste een Kamermeerderheid, naar de doelmatigheid waarmee de Kamer werkt. Zo zou bijvoorbeeld het restaurantbedrijf of het schoonmaken van het Kamergebouw uitbesteed kunnen worden.

Voordat dit laatste onderzoek is afgerond, legt de Kamer zich niet vast op een besparing van 1,4 miljoen euro die hij zou moeten bijdragen aan de bezuinigingen van het Rijk. CDA-Kamerlid Schinkelshoek: „Laten we de jacht op spierinkjes nog niet openen zolang we vermoeden dat er nog grote vissen rondzwemmen.”

De fracties besloten gisteren tevens tot een onderzoek naar de politieke cultuur in de Tweede Kamer. Onder leiding van Kamervoorzitter Verbeet gaat de Kamer de eigen werkwijze, de wijze van besluitvorming kritisch onder de loep nemen. Centraal in dat onderzoek staat het vaak aan het parlement gedane verwijt dat de Kamer zich te veel bezighoudt met incidentenpolitiek en zich laat regeren door hypes in de media.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer