Consument

Houd de zon voor het lapje

Onbeschermd bakken in de zon kan leiden tot verbranding en huidkanker. Wie in eigen tuin een plek met schaduw wil creëren doet dat doorgaans met een uitvalscherm of parasol. Sinds kort is er een derde mogelijkheid: houd de zon voor het lapje.

29 June 2007 13:55Gewijzigd op 14 November 2020 04:54

Het is hier wel geen Frankrijk of Italië, maar het lijkt alsof de zomers in Nederland de laatste jaren net zo heet zijn als die in landen rond de Middellandse Zee. In de schaduw is het meestal nog aardig vol te houden, maar dan moet er wel schaduw zijn. Het terras vlak achter het huis is vrij eenvoudig koel te krijgen door een uitvalscherm aan de achtergevel te bevestigen, waaronder de zon geen kans krijgt. Verderop in de tuin zou een parasol neergezet kunnen worden. Toch kleven er aan deze oplossingen enkele nadelen die een interessante nieuwkomer uit Amerika niet heeft.Een uitvalscherm is duur en houdt slechts één plek koel. Bovendien dit scherm slecht tegen harde wind. Een parasol is misschien iets mobieler, maar kan ook een echte windvanger zijn. En hij heeft verder het nadeel dat hij op grote voet leeft - en dus veel ruimte nodig heeft. De nieuwkomer die in Amerika inmiddels al gemeengoed is, kent deze minpunten niet. Het idee dat Bert Oudenes van het bedrijf Nesling uit Berkenwoude op een van zijn reizen meenam is even simpel als doeltreffend: hang gewoon een doek op.

De schaduwdoek die Nesling onder de naam Coolfit op de markt brengt, is in tegenstelling tot doeken die onder meer te koop zijn bij bedrijven als Kwantum en IKEA, niet gemaakt van nylon of katoen. De doek wordt in China van een speciale kunststof (HTPE) geweven. Hij biedt daardoor volgens onderzoeksgegevens van TNO 90 tot 95 procent bescherming tegen schadelijke UV-stralen. Het materiaal oogt wat grof, maar is daarentegen -volgens hetzelfde onderzoek- erg windbestendig.

Oudenes: „Na TNO-testen mogen we het schaduwdoek semipermanent noemen. Dat houdt in dat je het in april ophangt en ergens in september pas weer hoeft op te ruimen.” Hij merkt daarbij op dat het wel belangrijk is de schaduwdoek strak te hangen. Wie de doek als partytent wil gebruiken, zal zijn feestje bij een harde stortbui in het water zien vallen. „Regen zal er op den duur juist doorheen sijpelen.”

Strakke vormen
Hoewel de schaduwdoeken al enige jaren te koop zijn, ziet Nesling deze zomer een doorbraak. Oudenes: „We zitten nu al op een dubbele omzet van vorig jaar.” Dit komt onder meer door de hoveniersbedrijven en tuinarchitecten die de schaduwdoek in hun tuinplannen meenemen. „De doek heeft door zijn strakke vormen een moderne uitstraling.”

Ook ouders met kleine kinderen en eigenaars van kinderdagverblijven noemt hij als specifieke doelgroep. „Juist kleine kinderen zijn gevoelig voor UV-straling. Hun ouders en verzorgers hangen de doeken vaak boven de zandbak, zodat de kinderen ongestoord kunnen spelen.” Ook hangen er inmiddels schaduwdoeken boven dierenverblijven en vijvers. „De schaduwdoek zorgt niet alleen voor schaduw voor de vissen, maar vermindert ook de algengroei.”

In zijn eigen tuin heeft de oprichter van Nesling twee doeken in driehoeksvorm hangen en een Harmonicaschaduwdoek. Eén klein driehoeksdoek voor het raam van het kantoor en een grote boven de terrasstoelen. In beide gevallen is er voor gekozen twee kanten met haken aan het huis te bevestigen. De andere punt hangt aan een stevige hardhouten paal die er speciaal voor in de grond is geslagen.

In een boek met foto’s van gebruikers laat hij zien hoe het ook en ánders kan. Een punt aan de schuur, een punt aan een boom of aan de schutting: het is allemaal mogelijk. Als het maar stevig is. Hoewel de ophangpunten veel minder te verduren krijgen dan bij een zonnescherm het geval is. „Een schaduwdoek zit nooit helemaal vast aan een huis. Er kan altijd wind tussendoor. Dat zorgt ervoor dat de schaduwdoek ook zonder problemen aan tuinhuisjes en woningen van houtskeletbouw kan worden bevestigd.”

Het leuke van een schaduwdoek is, dat ophangen heel traditioneel kan, maar ook creatief. Wie twee driehoekige doeken vlak achter elkaar hangt, heeft opeens een op de golven deinende zeilboot in z’n tuin. Ook een vierkante doek kan een heel futuristische uitstraling krijgen door te spelen met palen van verschillende hoogtes.

De Harmonicaschaduwdoeken zijn dit jaar nieuw op de markt. Die doeken kunnen tussen palen van een pergola of tussen twee muren van bijvoorbeeld een huis en een schuurtje vastgemaakt worden. Ze zijn door middel van een katrol open en dicht te schuiven.

Stoel verplaatsen
Elke situatie is anders. Wie erover denkt een schaduwdoek op te hangen, doet er goed aan eerst goed kijken van welke kant de zon precies komt. Wie gaat voor een driekantig doek, moet beseffen dat de stand van de zon in de loop van de dag verandert. En een schaduwdoek verplaats je niet zo makkelijk als een parasol. Wie de hele dag in de schaduw wil zitten, zal z’n stoel dan ook wellicht een keer moeten verschuiven.

Ook is het goed om al bij voorbaat te bedenken hoe de schaduwdoek te bevestigen. Afhankelijk daarvan zijn er bij de firma Nesling namelijk aparte bevestigingsmaterialen van rvs te bestellen. Andere materialen zijn fors goedkoper, maar kunnen als nadeel hebben dat de stevigheid vermindert en de haken kunnen gaan kraken.

De doeken zijn in de kleuren zand en terracotta en in vier vaste afmetingen te koop. „We hebben driehoekige doeken van 3,6 of van 5 meter. Of vierkante doeken met dezelfde afmetingen. De kleinste schaduwdoek kost 70 euro, de grootste 200. Dit is exclusief de bevestigingsmaterialen. De Harmonicaschaduwdoeken zijn te verkrijgen in de breedtematen van 2 meter of 2,90 meter en zijn 3, 4 of 5 meter lang. De kleinste Harmonicaschaduwdoek kost 240 euro en de grootste 445 euro. Dit is inclusief de bevestigingsmaterialen”, aldus Oudenes.

Bestellen kan via de site, maar liever verwijst Nesling klanten door naar regionale verkooppunten. „Daar kunnen mensen de doeken ook zien hangen.” Ophangen voor mensen gebeurt niet. „Iedereen kan het door de uitgebreide Nederlandse montagehandleiding zelf. Maar voor wie dat toch niet ziet zitten, zullen er vast hoveniersbedrijven zijn die de doeken willen komen plaatsen.”

Meer informatie: www.nesling.com.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer