Binnenland

Rotterdam investeert miljoenen in extern advies

ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam heeft in 2005 158 miljoen euro besteed aan externe adviseurs, interim-managers en ict-specialisten. Het inhuren van deze deskundigen is slechts voor een deel doelmatig, terwijl de resultaten maar matig worden benut.

Van onze correspondent
27 June 2007 11:59Gewijzigd op 14 November 2020 04:53

Dat concludeert de Rekenkamer Rotterdam in het woensdag gepresenteerde onderzoek ”Aanwijzingen voor inhuur”. De rekenkamer onderzocht het inhuren van externe deskundigheid voor gemeentelijke diensten op verzoek van de gemeenteraad van Rotterdam.In 2003 onderzocht de rekenkamer dezelfde zalen over 2001 onder de titel ”Elk uur op een factuur”. Toen berekende men dat de gemeente in dat jaar 41 miljoen euro spendeerde aan het inhuren van externe deskundigen. Daarvan was slechts 17 miljoen euro volgens de regels besteed. De overige 24 miljoen euro bleek onrechtmatig te zijn uitgegeven.

Nu blijkt dat de kosten van het inhuren van externe deskundigen in 2004 zijn opgelopen tot 130 miljoen euro en in 2005 tot 158 miljoen euro. „De verantwoording van die uitgaven blijkt niet volledig en voor een deel zelfs onjuist”, zegt rekenkamerdirecteur drs. R. B. M. Mul. In het vandaag verschenen onderzoek wordt geen aandacht besteed aan de rechtmatigheid van het inhuren van externe deskundigheid. Wat doelmatigheid, benutting en doeltreffendheid betreft komt de rekenkamer niet verder dan 55 tot 57 procent. De kosten voor het inhuren van externe deskundigen lagen ook boven het gemiddelde van wat in de markt gangbaar is, constateert de rekenkamer.

Naar aanleiding van het in 2003 gedane onderzoek naar het inhuren van externe deskundigen in 2001 heeft het college het protocol ”Aanwijzing externe deskundigheid” gewijzigd en aangescherpt.

Niettemin functioneert dit aangescherpte protocol nog altijd onvoldoende, constateert de rekenkamer. „Het scoort zelfs flink lager of gelijk”, zegt directeur Mul, die onderzoek deed naar het inhuren van 84 externe deskundigen bij zeventien verschillende gemeentelijke diensten. In een derde van de gevallen zijn niet twee offertes aangevraagd en bij de helft is dat niet gebeurd bij het verstrekken van meer dan één vervolgopdracht. Daarnaast is er veel onzekerheid over de naleving van normen door matig dossierbeheer.

In een reactie op het rapport van de rekenkamer zegt het college dat men met het inhuren van externe deskundigheid terughoudend is en dat het beperkt wordt tot situaties waarin het niet anders kan. Het gemeentebestuur noemt dat „Nee, tenzij…” Overigens verwacht het college dat de behoefte aan het inhuren van externe deskundigheid binnen de gemeente verder zal toenemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer