Buitenland

Afghanistan stuwt opiumproductie naar recordhoogte

WENEN (AP) – De opiumproductie in de wereld is vorig jaar tot een nieuwe recordhoogte gestegen, vooral door een toename van ongeveer 49 procent in Afghanistan. Dat zegt het in Wenen gevestigde VN–Bureau voor Drugs en Misdaad in een dinsdag verschenen jaarverslag. Het VN–bureau verwacht een verdere toename in het lopende jaar.

26 June 2007 12:48Gewijzigd op 14 November 2020 04:53

Opium is het belangrijkste bestanddeel van herone. De productie in Afghanistan nam vorig jaar toe van 4.100 ton naar 6.100 ton. Het Afghaanse aandeel in de wereldwijde productie steeg van 52 procent in 1990 en 70 procent in 2000 tot maar liefst 92 procent in 2006. Het areaal voor de verbouw van papaver – de bloem die de grondstof levert voor opium – groeide in Afghanistan van 104.000 hectare in 2005 tot 165.000 hectare in 2006, een toename van 59 procent. De papaverteelt in Afghanistan concentreert zich in het zuiden van het land, voornamelijk in de provincie Helmand.Het aandeel van Zuidoost–Azië in de wereldwijde productie van opium daalde van 67 procent in 1998 naar slechts 12 procent in 2006, vooral door een sterke afname in Birma.

Uit het rapport van de UNODC komt verder naar voren dat de productie, de handel in en het verbruik van andere drugs in de wereld zich grotendeels gestabiliseerd hebben en dat het geschatte gemiddelde drugsgebruik in de wereld voor het derde achtereenvolgende jaar nagenoeg onveranderd is. Naar schatting 200 miljoen mensen, ofwel 5 procent van de wereldbevolking tussen de 15 en 64 jaar, heeft in de voorgaande twaalf maanden ten minste één keer drugs gebruikt. Ongeveer 25 miljoen mensen, ofwel 0,6 procent van de wereldbevolking, behoren tot de categorie ’probleem–gebruikers’. Ook dit aandeel is vrijwel gelijk gebleven.

Cannabis wordt het meest gebruikt, naar schatting door 160 miljoen mensen, maar het gebruik neemt af in Noord–Amerika en – voor het eerst – ook in een aantal West–Europese landen. Cannabisgebruik neemt nog wel toe in Afrika, delen van Zuid–Amerika en Azië en delen van Oost– en Zuidoost–Europa.

Amfetamineachtige stimulantia, waaronder ecstasy, vormen de op een na grootste groep meestgebruikte middelen. Ook hier tekent zich een stabilisatie af van het gebruik.

De sinds 2000 met 29 procent verminderde cocateelt in de Andes–regio vertaalt zich nog niet in een afname van de wereldwijde productie van cocane. Dit komt door verbeterde oogsten en productietechnieken, aldus het UNODC–rapport.

In het jaar 2005 werden 1,5 miljoen zaken gemeld waarin drugs werden onderschept, 21 procent meer dan in het voorafgaande jaar. Smokkelaars weten echter nieuwe wegen te vinden, vooral naar Afrika.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer