KLM eist 2000 euro van stakende technici
KLM eist een schadevergoeding van 2000 euro per persoon van de grondtechnici die zaterdag 27 juli spontaan hun werk op Schiphol neerlegden. Daarmee heeft de luchtvaartmaatschappij een petitie met klachten die een groep werknemers donderdagochtend voorafgaand aan een overleg tussen KLM en de vakbonden aan de directie overhandigde, naast zich neergelegd.
Dat heeft een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij donderdag na afloop van het overleg gezegd. De gesprekken leidden niet tot resultaat: er wordt volgende week weer verder gepraat. Wel werd duidelijk dat KLM vrijdag een brief aan de betrokken technici stuurt, waarin de onderneming de 2000 euro per persoon claimt. Als de technici dit bedrag niet wensen te betalen, stapt KLM naar de rechter. In dat geval wordt de eis verhoogd tot 6000 euro.
De grondwerktuigkundigen waarschuwden donderdagochtend in hun schrijven dat de opstelling van het bedrijf ten opzichte van het personeel „leidt tot een zorgelijk toename van onrust.” Ruim vierhonderd van de ongeveer achthonderd grondwerktuigkundigen hebben de petitie ondertekend.
Volgens de technici was de wilde staking van 27 juli een collectieve actie. Zij vinden dat de stakers daarom niet individueel kunnen worden aangesproken.
KLM zegt de grondtechnici gewaarschuwd te hebben. „Zij hadden de keuze, ongeveer 16.000 gestrande passagiers niet en wij ook niet. Toch zijn de technici willens en wetens doorgegaan”, stelde de zegsman. Het is volgens zeggen de eerste keer dat een dergelijke schadevergoeding ook daadwerkelijk geëist wordt. Voorheen verdween die als sneeuw onder de zon in verdere onderhandelingen.
FNV Bondgenoten, die de wilde staking overigens niet steunde, noemt het besluit van KLM „volstrekt onverstandig.” De CNV Bedrijvenbond sluit zich daarbij aan. „Dit is olie op het vuur”, aldus onderhandelaar G. Harderveld van Bondgenoten. Juristen van de vakbond zullen de komende tijd bekijken wat zij eventueel voor individuele leden kunnen betekenen. R. Woutstra van de Nederlandse Vereniging van Luchtvaart Technici (NVLT) voorspelt dat het „wel even spannend” zal worden.
De brief wordt aan ruim honderd grondtechnici verstuurd.