Economie

Concurrentiedoel uit EU-verdrag

BRUSSEL (ANP) - Dat de Europese Unie streeft naar een „vrije en ongestoorde concurrentie” in Europa, wordt geschrapt uit artikel 2 van het ontwerp voor een nieuw EU-verdrag.

22 June 2007 22:30Gewijzigd op 14 November 2020 04:52

Een Franse eis hiertoe blijkt te zijn ingewilligd door huidig EU-voorzitter Duitsland, zo werd vrijdag duidelijk op de top van EU-leiders in Brussel.In Frankrijk bleek het Europees voorstel voor vrije concurrentie van diensten een groot bezwaar tegen de ontwerpgrondwet. Mede vanwege de zogeheten Bolkesteinrichtlijn verwierpen de Fransen de grondwet in een referendum in 2005.

Het artikel stelt nog wel dat de EU streeft naar een interne markt, veel werkgelegenheid en economische groei. Schrappen van het doel zou het de Europese Commissie moeilijker kunnen maken om op te treden tegen bedrijven of landen met oneerlijke concurrentie. Dat is op dit moment juist de voornaamste bezigheid van EU-commissaris Kroes (Concurrentie).

De Britse premier Tony Blair heeft zich door de Franse president Nicolas Sarkozy laten gerust stellen over het voorstel. In de Europese verdragen staan nog dertien andere verwijzingen naar de vrije markt.

Een woordvoerster van de Europese Commissie wilde vrijdag niet reageren zolang de nieuwe tekst niet definitief is vastgesteld. „Maar voorzitter Barroso van de Europese Commissie heeft steeds gezegd dat de tekst in het algemeen geen stap terug mag zijn in de kerndoelen van de EU”, voegde ze eraan toe.

De leider van de liberalen in het Europees Parlement, de Brit Graham Watson, beschuldigde Sarkozy van „gaullisme.”

De Nederlandse werkgeverskoepel VNO/NCW oordeelt vernietigend over het plan. „Dit slaat de basis weg onder de interne markt waar vijftig jaar aan is gewerkt. Je zet bij wijze van spreken de houtworm op het hout en het aanvreten kan beginnen. Het schrappen van de zinsnede ”undistorted competition” zet de deur open naar protectionisme. Dat is puur slecht voor het Nederlandse bedrijfsleven.”

De SP reageert „aangenaam verrast” op het „succesje van Sarkozy.” Tweede Kamerlid Van Bommel: „De Europese grondwet was vooral een politiek programma, waarin het marktgeloof de hoofdrol had.” Hij vindt dat Nederland het voorbeeld van Frankrijk moet volgen en zich moet inzetten om „dergelijke politieke doelstellingen buíten een nieuw verdrag te houden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer