Economie

Geen gedwongen ontslagen bij Fortis

AMSTERDAM (ANP) - Bij een overname van het Nederlandse smaldeel van ABN AMRO door Fortis vallen geen gedwongen ontslagen. Dat is donderdag bekend geworden na een overleg tussen vakbonden en het Fortisconsortium dat ABN AMRO wil overnemen.

22 June 2007 10:03Gewijzigd op 14 November 2020 04:52

Vorige week deed Fortistopman Jean-Paul Votron die toezegging al, maar de vakbonden vreesden dat Fortis deze weer wilde inslikken. „We zijn erg blij met deze toezegging. Dit is een geruststellende mededeling”, zei bestuurder Gerwin van der Lei van vakbond De Unie. Bernard-Jan de Groot van CNV Dienstenbond was „tevreden met de uitkomst.”Fortis wil in Nederland 7500 banen schrappen als hij de Nederlandse bedrijfsonderdelen van ABN AMRO in handen krijgt. De overlap wordt opvangen door het zoeken naar vervangend werk en door mensen een vertrekpremie aan te bieden. Bovendien heeft Fortis op termijn weer 2000 nieuwe mensen nodig wegens verwachte groei.

Bij een geslaagde overname verdwijnt het Fortisbankfiliaal uit het straatbeeld, zo wisten de vakbonden te melden. Fortis wil zijn 170 Nederlandse vestigingen omdopen tot ABN AMRO-filialen. ABN AMRO telt ruim 660 bankfilialen. Bij ABN AMRO Nederland werken 26.000 mensen, Fortis telt in Nederland ongeveer 11.000 werknemers.

Indien het Fortisconsortium, dat verder bestaat uit Bank of Scotland en Banco Santander, ABN AMRO in handen krijgt, kan het wel zo zijn dat er buiten Nederland gedwongen ontslagen vallen. Het trio verwacht buiten Nederland meer dan 12.000 banen te moeten schrappen.

De Britse bank Barclays, die ook graag samengaat met ABN AMRO, kan gedwongen ontslagen evenmin uitsluiten, zo bleek donderdag in Londen. Daar voerde de UNI, een wereldorganisatie van vakbonden, overleg met Barclays. Barclays denkt wereldwijd 23.600 banen te moeten schrappen.

Fred Polhout, die namens FNV Bondgenoten bij het overleg aanwezig was, reageerde toch niet onverdeeld negatief. „Bij een fusie is er in Nederland bijna geen overlap, omdat Barclays hier nauwelijks vertegenwoordigd is”, aldus de vakbondsman.

Of de gezamenlijke vakbeweging een voorkeur heeft voor Barclays of voor het consortium als overnemende partij, bleef onduidelijk. „Daarover moeten we nog overleggen”, aldus Polhout.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer