Economie

CWI waarschuwt voor harde kern werklozen

AMSTERDAM (ANP) - Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) waarschuwt dat vacatures steeds moeilijker vervulbaar zijn, terwijl „de harde kern” van werklozen nog niet is bereikt. Vooral langdurig werklozen, lager geschoolden en ouderen zijn moeilijk aan werk te helpen.

21 June 2007 12:03Gewijzigd op 14 November 2020 04:52

Dat blijkt uit de donderdag gepresenteerde CWI-Arbeidsmarktprognose 2007-2012.Het aantal vacatures blijft tot in 2008 op een recordhoogte van circa 1,1 miljoen per jaar staan. Ondertussen daalt het aantal werklozen in de kaartenbakken van het voormalige Arbeidsbureau tot circa 470.000 eind volgend jaar en waarschijnlijk tot ruim 400.000 in 2012. Dat is lager dan bij de voorgaande economische piek begin deze eeuw.

Maar de overgebleven werkzoekenden zijn steeds minder makkelijk in te passen in beschikbare banen, terwijl werkgevers staan te trappelen om gemotiveerd personeel. Volgens het CWI zijn extra maatregelen nodig om kwetsbare groepen aan de slag te helpen. Zo kunnen werkzoekenden die flexibel zijn, zoals een schoonmaker die zich laat omscholen tot beveiliger, waar meer behoefte aan is, wel sneller aan de bak.

Eind volgend jaar zijn zeven op de tien werkzoekenden langer dan een jaar ingeschreven. Zij die lang buiten het arbeidsproces staan, vormen volgens het CWI „de harde kern van de werkloosheid.” Zelfs bij een krachtig herstel van de economie komt een fors deel van hen niet aan de bak zonder extra maatregelen.

Dit jaar komen er door de aantrekkende economie 101.000 banen bij, volgend jaar 114.000, en daarna vlakt het af. Nu en in 2008 is er ook nog een groei van arbeidsplaatsen van jaarlijks 11.000 extra zelfstandigen, die bijvoorbeeld actief zijn in de (land)bouw.

Op een totaal van circa 7,3 miljoen banen is in 2008 15,7 procent aan vacatures te verdelen. Dit is nooit eerder vertoond. De belangrijkste oorzaak is dat mensen vaker van baan wisselen.

Tien jaar geleden was de norm nog een vast contract, maar nu werken veel meer mensen op tijdelijke basis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer