Binnenland

Raad van State twijfelt over rijksbesluit bodemdaling

DEN HAAG - De Raad van State heeft dinsdag tijdens een rechtszaak grote vraagtekens gezet bij het rijksbesluit voor de gaswinning in de Waddenzee. Vooral de prognoses van aardgasbedrijf NAM voor de verwachte bodemdaling in de Waddenzee en de kwelders kwamen tijdens de rechtszaak onder vuur te liggen.

Van een medewerker
20 June 2007 10:10Gewijzigd op 14 November 2020 04:52

Bezwaarmakers, waaronder de Vogelbescherming, Natuur en Milieu, de Groningse Milieufederatie en landschapsschilders A. Taekema en G. Busser, wezen erop dat de bodem sneller daalt dan waar de NAM en de ministeries van Economische Zaken en Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit van uitgaan.De milieuorganisaties hadden een deskundige meegenomen die tijdens de zitting met een computerpresentatie gaten in de bodemdalingsprognose van de NAM schoot.

Volgens bodemdeskundige en geoloog A. Houtenbos gaan de NAM en het Rijk uit van verkeerde gegevens. Uit onderzoek van Houtenbos naar bodemdalingen in gaswingebieden blijkt de bodemdaling in het begin mee te vallen, maar na langere tijd te versnellen en zelfs door te gaan als opeens met de gaswinning wordt gestopt.

De NAM en het Rijk volgen een zogeheten hand-aan-de-kraanbeleid. Dat betekent dat als de bodem meer dan 6 millimeter per jaar daalt, de gaswinning wordt gestopt. Volgens Houtenbos echter houdt de bodemdaling daarmee niet op, maar gaat die nog een paar jaar door en versnelt zelfs even. Daardoor kunnen natuur en vogelstand grote schade oplopen.

Ook zette de Raad van State vraagtekens bij het plan van Rijkswaterstaat om door middel van zandsuppletie voor de noordkust van Ameland de bodemdaling in de Waddenzee te compenseren.

Rijkswaterstaat gaat ervan uit dat het extra zand van de noordkust van Ameland door de natuurlijke getijdenbeweging de dalende bodem in de Waddenzee zal ophogen. Tijdens de rechtszitting bleek dat Rijkswaterstaat geen wetenschappelijke bewijzen heeft dat de zandsuppletie ook echt zal helpen.

Mocht de Raad van State het projectbesluit vernietigen, dan komt de gaswinning, waarmee de NAM begin dit jaar in Moddergat begonnen is, in de knel. Landschapsschilders Taekema en Busser braken nog een lans voor het behoud en herstel van het natuurlijke evenwicht in de Waddenzee. Schilder Busser zei dat het landschap rond Moddergat deze winter al werd bedorven door de felverlichte boortoren. Uitspraak over enkele weken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer