Kabinet bespreekt hoogte gouden handdruk
DEN HAAG (ANP) – Het kabinet wil volgende week met werkgevers en de vakbeweging plannen bespreken over het maximeren van de ontslagvergoedingen. Minister Donner (Sociale Zaken) maakte dinsdag onverwacht bekend dat de zogeheten participatietop op 27 juni kan plaatsvinden.
Ingewijden melden dat het kabinet tijdens het topoverleg met sociale partners een voorstel wil doen om de gouden handdrukken voor hogere inkomens te beperken tot maximaal één jaarsalaris. Daarbij zou een maximum van naar verluidt circa 90.000 euro gaan gelden. Mensen die minder verdienen, mogen wel een aantal keer hun jaarsalaris meekrijgen tot dat maximum.Verder zou worden geregeld dat iedereen in de toekomst bij ontslag een vergoeding meekrijgt. Nu geldt dat alleen voor mensen die via de kantonrechter worden ontslagen.
Tot dusver wist Donner het onderwerp ontslagrecht niet op de agenda te krijgen, omdat zowel het kabinet als de sociale partners daarover verdeeld waren.
Tijdens de participatietop wil het kabinet met werkgevers, vakbeweging en gemeenten afspraken maken om 200.000 mensen meer aan het werk te helpen. Dat lukt volgens werkgevers alleen als de huidige ontslagregels worden versoepeld. Bedrijven vinden dat ze nu te duur uit zijn als ze van een werknemer af willen. Maar dat is volgens de vakbeweging onzin.
Voor de ontslagvergoeding geldt nu de ’kantonrechtersformule’, die gebaseerd is op salaris, leeftijd en diensttijd. Voor werknemers met hogere inkomens en ouderen met een lange staat van dienst kan het bedrag fors oplopen.
Donner wilde niet ingaan op eventuele voorstellen. Wel wees hij erop dat werkgevers steeds meer gebruik maken van flexcontracten. Volgens hem moet bekeken worden of de bescherming die werknemers met een vast contract nu hebben, niet ten koste gaat van de kansen van mensen die werk zoeken.
De minister zei in gesprekken de afgelopen dagen ook de indruk te hebben gekregen dat het ontslagrecht een vruchtbare uitkomst van de top niet in de weg zal staan. Donner toonde zich blij dat de top nu toch doorgaat.
Ook premier Balkenende en vicepremier Bos zijn blij dat het gelukt is om een top te organiseren, waarbij ook het gevoelige thema ontslagrecht aan de orde kan komen. Balkenende toonde zich tijdens het Tweede Kamerdebat over het beleidsprogramnma van het kabinet wel „boos" dat de informatie over het ontslagrecht is uitgelekt.
PvdA’er Bos is vooral „heel blij voor mensen die thuis zitten zonder werk en die we nu aan een baan gaan helpen". Hij benadrukte dat de top over meer dan alleen ontslagvergoeding gaat. Ook scholing komt bijvoorbeeld ter sprake. „Ontslagrecht zegt op zich weinig. Het gaat om verbetering en modernisering van het ontslagrecht, om bureaucratie, de hoogte van gouden handdrukken".
Ook werkgeversorganisaties VNO–NCW en MKB–Nederland zijn verheugd. VNO–NCW „heeft er alle vertrouwen in" dat de top zal leiden tot goede afspraken over versoepeling van de arbeidsmarkt.
FNV–voorzitter Jongerius staat „te popelen" om meer mensen aan het werk te helpen, maar zij zei over het ontslagrecht snel uitgepraat te zijn. CNV–voorzitter Paas waarschuwde ook voor overspannen verwachtingen. Paas begrijpt niet waar het optimisme van Donner plotseling vandaan komt.