Buitenland

Nieuwe regering Palestijnen beëdigd

RAMALLAH - De Palestijnse president Mahmud Abbas heeft zondag een noodkabinet beëdigd en tegelijkertijd de gewapende groepen van Hamas verboden.

Buitenlandredactie
18 June 2007 11:11Gewijzigd op 14 November 2020 04:51
GAZA STAD – Hamasmilitanten stonden zaterdag in Gaza stad op wacht bij het kantoor van de Palestijnse president Abbas. Foto EPA
GAZA STAD – Hamasmilitanten stonden zaterdag in Gaza stad op wacht bij het kantoor van de Palestijnse president Abbas. Foto EPA

De nieuwe regering, die de door Abbas ontbonden eenheidsregering van Hamas en Fatah vervangt, staat onder leiding van de partijloze econoom Salam Fayyad, die in de vorige regering minister van Financiën was en dat ook blijft. Ook is hij minister van Buitenlandse Zaken.Hamas liet weten de nieuwe regering als onwettig te beschouwen en de afgezette premier Ismail Haniyah zei dat de eenheidsregering haar werk gewoon voortzet. Abbas ontbond de eenheidsregering donderdag nadat Hamas na dagen van gevechten met Fatah de macht had gegrepen in de Gazastrook. Abbas is uitgeweken naar de Westoever, waar Fatah het nog wel voor het zeggen heeft.

De Gazastrook is door de machtsovername van Hamas in een nog groter isolement geraakt. Zondag maakte de Israëlische oliemaatschappij Dor Alon bekend geen benzine voor tankstations in het gebied meer te zullen leveren. De elektriciteitscentrale in de Gazastrook krijgt nog wel brandstof. Bewoners van de Gazastrook zijn in paniek begonnen te hamsteren. Abbas’ medewerker Saeb Erekat riep Israël en de internationale gemeenschap op de Gazastrook te blijven bevoorraden. „De inwoners moeten niet worden gestraft voor de bloedige coup van Hamas”, zei hij.

Het door Abbas aangekondigde verbod betreft de militaire vleugel van Hamas, Izzedine al-Qassam, en de militie die Hamas opzette na begin vorig jaar de verkiezingen te hebben gewonnen en die de aan Fatah gelieerde Palestijnse politie beconcurreerde. Leden van de twee groepen zullen worden vervolgd, zo staat in een door Abbas uitgevaardigd decreet, waarin staat dat de groepen als onwettig worden beschouwd omdat ze een militaire staatsgreep hebben gepleegd. Kennelijk in reactie op het door Abbas uitgevaardigde verbod ontsloeg Haniyah het hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst en het hoofd van de Palestijnse politie in de Gazastrook. Het betrof een symbolische actie, want beiden zijn reeds uitgeweken naar de Westoever.

Hamaswoordvoerder Sami Abu Zhuri zei in reactie op het verbod dat Abbas, samen met een aantal Arabische partijen, helaas betrokken is bij het Amerikaans-Israëlische complot om Hamas te vernietigen. „Hamas is verbonden met en geworteld in de harten van de Palestijnen en het verzet zal doorgaan en kan niet worden gestopt”, aldus Abu Zhuri.

Fayyad richtte zich na te zijn beëdigd tot de Palestijnen in de Gazastrook en zei: „Julie zijn in onze harten en staan bovenaan onze agenda. De duistere denkbeelden, de beschamende zaken die vreemd zijn aan onze traditie, zullen ons niet tegenhouden.” Het noodkabinet kon worden beëdigd nadat Abbas een wet ongeldig had verklaard die voorschrijft dat het parlement een nieuwe regering moet goedkeuren. In het Palestijnse parlement is Hamas in de meerderheid.

In het noodkabinet zitten overwegend politiek onafhankelijke figuren, onder wie mensenrechtenactivisten en zakenlieden. Alleen minister van Binnenlandse Zaken Abdel Razak Yehiyeh is lid van Fatah. De Israëlische premier Ehud Olmert zei dat de nieuwe regering het vredesproces voor het eerst in lange tijd weer een kans biedt.

Israël heeft altijd geweigerd zaken te doen met Hamas, dat het als een terroristische organisatie beschouwt. „De situatie is veranderd, waardoor diplomatieke vooruitgang mogelijk is. We zijn van plan gebruik te maken van die situatie door te handelen. Een regering die niet wordt gevormd door Hamas is een partner”, zei Olmert voor hij op het vliegtuig naar de Verenigde Staten stapte, waar hij overleg zal voeren op het Witte Huis.

Honderden Fatahstrijders bestormden zaterdag gebouwen van Hamasinstellingen op de Westelijke Jordaanoever, waaronder het parlementsgebouw en verschillende ministeries. Mensen met banden met Hamas is verteld dat ze niet hoeven terug te komen. Op de gebouwen werden Fatahvlaggen geplaatst.

De meeste aan Hamas gelieerde ambtenaren op de Westoever waren zaterdag al niet komen opdagen omdat ze bang waren voor represailles. Fatahstrijders vielen zaterdag ook de onafhankelijke vicevoorzitter van het Palestijnse parlement aan op de Westoever. Omstanders konden voorkomen dat de politicus, Hassan Kreisheh, door de strijders werd meegenomen.

De in de Gazastrook ontvoerde BBC-journalist Alan Johnston lijkt voorlopig niet vrij te komen. De groep die hem sinds 12 maart gevangen houdt liet in een zondag door het tv-station Al-Jazeera uitgezonden videoboodschap weten dat er geen akkoord was om hem vrij te laten. De groep dreigde hem te doden „als de situatie met betrekking tot ons en onze groep gecompliceerder wordt.” De echtheid van de boodschap viel niet te verifiëren. Een Hamaswoordvoerder in Gaza zei eerder zondag dat in de zaak geen nieuwe ontwikkelingen te melden waren, ondanks geruchten dat Johnston spoedig zou worden vrijgelaten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer