CU-plan ontslagrecht mogelijk oplossing
DEN HAAG - Een plan van de ChristenUnie om ontslagvergoedingen niet langer in zijn geheel uit te keren maar te verstrekken in maandelijkse termijnen, kan mogelijk een oplossing bieden in de huidige impasse rondom het ontslagrecht.
PvdA-vicepremier Bos noemde het voorstel van de ChristenUnie donderdag bespreekbaar. Hij zei dat na afloop van de presentatie van het beleidsprogramma van het kabinet.Bos ziet wel een schaduwkant aan het idee. Volgens hem zou het ertoe kunnen leiden dat ontslagen werknemers minder gemotiveerd zijn om een baan te aanvaarden, omdat ze dan een deel van hun gouden handdruk mislopen.
Het plan van de ChristenUnie is voor het eerst naar buiten gebracht tijdens de afgelopen verkiezingscampagne. Het behelst dat de gouden handdruk die ontslagen werknemers ontvangen voortaan in maandelijkse uitkeringen wordt betaald. In die periode moeten de werkgever en de werknemer samen aan de slag om een andere baan te vinden. Wanneer de ontslagene een baan vindt voor de gouden handdruk is opgesoupeerd, kunnen werknemer en werkgever het restant delen.
De ChristenUnie denkt dat werkgevers hierdoor worden geprikkeld om een ontslagen werknemer sneller elders aan de slag te helpen, zo bevestigt een woordvoerder van de fractie.
De vakbonden zijn verdeeld over het voorstel. „Ik heb de afgelopen maanden mindere ideeën zien langs komen”, aldus CNV-vicevoorzitter Rienk van Splunder. De FNV wil liever in het geheel niet tornen aan het ontslagrecht maar de pijlen richten op arbeidsparticipatie.
Minister Donner van Sociale Zaken slaagt er tot nu toe niet in om samen met de sociale partners de agenda te voltooien van de te houden participatietop. Op deze bijeenkomst moeten samen met vakbonden, werkgevers en gemeenten afspraken worden gemaakt om de komende periode 200.000 mensen aan het werk te helpen. Binnen het kabinet en tussen het sociale partners heerst onenigheid over de vraag of tijdens die bijeenkomst ook aanpassing van het ontslagrecht aan de orde moet komen.
PvdA-fractievoorzitter Tichelaar en zijn college Van Geel (CDA) willen dat het kabinet zelf met maatregelen komt, mocht de participatietop er onverhoopt niet komen.