Economie

Toerist denkt niet aan milieu

HAARLEM (ANP) - Het milieu speelt nauwelijks een rol als Nederlanders vakantieplannen smeden. De faciliteiten ter plaatse, de kans op mooi weer en de prijs van de reis zijn veel belangrijker factoren.

14 June 2007 11:15Gewijzigd op 14 November 2020 04:51

Dat blijkt uit een consumentenonderzoek dat Milieu Centraal in mei heeft uitgevoerd en waarvoor 769 mensen zijn ondervraagd in een representatieve steekproef.De uitkomsten werden woensdag bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse Groeneveltconferentie, die deze keer werd gehouden in Haarlem. Reisondernemers spraken daar met andere deskundigen over de gevolgen van klimaatsverandering voor het toerisme en omgekeerd.

„We moeten echt snel ons reisgedrag veranderen”, vond Jan Rotmans, als wetenschapper verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. „Mensen moeten zich meer bewust worden van de gevolgen van al die vakanties. Het gaat erom de vanzelfsprekendheid van reizen ter discussie te stellen.”

Bas Amelung, aan de Universiteit Maastricht gepromoveerd op een proefschrift over de relaties tussen mondiale milieuveranderingen en toerisme, was het helemaal eens met Rotmans. „Ik doe op dit moment onderzoek naar toerisme naar Antarctica. „Dat is de laatste vijftien jaar explosief toegenomen, van ongeveer 5000 naar ongeveer 40.000 bezoekers per jaar. Dat soort reizen, met lange vluchten en boottochten, zijn extreem schadelijk voor het milieu. Tijdens zo’n trip veroorzaakt een toerist gemiddeld 15 ton CO(in2(-uitstoot. Ter vergelijking: een Europeaan veroorzaakt gemiddeld 9 ton CO(in2( per jaar.”

Topman Steven van der Heijden van het reisconcern TUI Nederland erkende dat sprake is van een problematische situatie. „De problemen zijn groot en duidelijke oplossingen zijn er helaas nog niet.” Van der Heijden vindt net als Amelung en Rotmans dat een mentaliteitsverandering bij de vakantieganger noodzakelijk is.

„Niemand kijkt er meer van op als iemand zegt dat hij zes of zeven keer per jaar op vakantie gaat.” De klimaatsverandering heeft overigens niet alleen negatieve gevolgen. Amelung schetste een rooskleurig toekomstperspectief voor Nederland. „De zone waar het goed toeven is, schuift verder naar het noorden. Nederland krijgt steeds meer een Frans klimaat.” Rotmans ziet ook kansen: „Nederland kan een vakantieparadijs worden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer