De frisse lucht van de ChristenUnie
DEN HAAG - Verkwanselt de ChristenUnie door kabinetsdeelname haar principes? Volgens de Mr. G. Groen van Prinsterstichting, het wetenschappelijk instituut van de partij, beslist niet.
Donderdag presenteert het kabinet -na honderd dagen van overleg met de samenleving- het beleidsprogramma voor de komende jaren. Daarin staan ongetwijfeld voorstellen waar de ChristenUnie het als partij niet mee eens is. De directeur van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie, prof. dr. R. Kuiper, vindt dat zijn partij ervoor moet waken haar beginselen door het sluiten van compromissen te verkwanselen. Daarom blijft hij werken aan het profiel van zijn partij, zo kondigde hij enkele weken geleden aan in een interview met deze krant.Vanmiddag, een dag voor het beleidsprogramma van het kabinet naar buiten komt, presenteerde Kuiper in Den Haag de 200 pagina’s dikke bundel ”Frisse lucht. De ChristenUnie en het kabinetsbeleid”. Het doel van het boek is te laten zien dat de CU door de kabinetsdeelname haar beginselen niet verloochent. Na een openingsessay van Kuiper schrijft een aantal deskundigen uit de partij achtereenvolgens over maatschappelijke participatie, milieu, rechtsstaat, buitenlands beleid, onderwijs, gezin(&(jeugd en kwetsbaar leven.
De scribenten nemen als uitgangspunt voor hun artikel een of meerdere passages van het regeerakkoord en geven vervolgens aan waar het ideaal van de ChristenUnie ligt. Overeenkomstig de bedoeling van het boek schromen de scribenten niet om met voorstellen te komen die tegen het kabinetsbeleid ingaan. Bijvoorbeeld: beperking van de kinderopvangvergoeding tot twee dagen per week; stimulering van het anderhalfverdienersmodel in plaats van het tweeverdienerschap, stimulering van schooltijdbanen (met werktijden van negen tot drie uur); afschaffing van buitenschoolse opvang zoals voortgevloeid uit de motie Van Aartsen/Bos; een einde aan het gedoogbeleid voor softdrugs; herinvoering van het bordeelverbod; toevoeging van de kinderbijslag aan het kindgebonden budget; handhaving van de overdraagbaarheid van de heffingskorting voor partners zonder betaald werk en actieve ontmoediging van echtscheiding.
Ook voor ’eigen’ minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin, is een aardige aanbeveling opgenomen: Heb aandacht voor verschillen in levensbeschouwing en daarmee samenhangende waarden en normen bij het aanbieden van opvoedingsondersteuning en gezinscoaching.
In het boek staat ook een voorstel dat de CU-achterban niet zo goed zal bevallen. In het hoofdstuk over de milleniumdoelstellingen voor hulp aan de armste landen stelt dr. R. Dekker, programmadirecteur bij ZOA Vluchtelingenzorg: „Voor effectieve aidsbestrijding is partnertrouw een belangrijk thema. Daarnaast dient echter voorlichting en condoomverspreiding plaats te vinden zonder dat dit gekoppeld wordt aan morele oordelen over seksueel gedrag.”
De ChristenUnie wil niet de partij zijn die alleen wordt geassocieerd met medisch-ethische thema’s zoals abortus en euthanasie, zo staat letterlijk in het boek. Het blijkt ook uit de plaats die het hoofdstuk over het kwetsbare leven heeft, namelijk achterin.
Niettemin doet de directeur van het Prof. dr. G. A. Lindeboominstituut, prof. dr. ir. H. Jochemsen, een aantal aanbevelingen die vooral bij coalitiepartner PvdA op grote bezwaren stuiten: onderzoek naar beperking van abortus tot 22 weken en een verplicht adviserend gesprek met een professionele hulpverlener voor een vrouw een intakegesprek met een abortuskliniek voert.
De titel van het boek ”Frisse lucht” is het antwoord op degenen die vinden dat het coalitieakkoord van CDA, PvdA en CU een „spruitjeslucht” uit de jaren vijftig van de vorige eeuw uitademt. Sterke sociale controle is een van de kenmerken van die tijd. Kuiper stelt daartegenover dat het streven naar meer solidariteit en minder individualisering juist aansluit bij de huidige trends in de samenleving. Zestig procent van de bevolking wil dit, zo blijkt uit onderzoek. „De verandering die nu is ingezet, is veel beter aan te duiden met het beeld van een frisse Hollandse bries. Van dat soort frisse lucht krijgen we niet gauw genoeg.”