Economie

Geen ontmoediging Nederlands handel met Sudan

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet is niet van plan Nederlandse bedrijven te ontmoedigen of ervan te weerhouden zaken te doen in het Afrikaanse Sudan. Handel en investeringen zijn juist goed voor de economische en sociale opbouw van het land, vooral voor het door een langdurige oorlog getroffen zuiden.

13 June 2007 12:55Gewijzigd op 14 November 2020 04:50

Dat hebben de ministers Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) woensdag geantwoord op schriftelijke vragen van de PvdA–Tweede Kamerfractie.De Kamerleden Van Dam en Waalkens willen niet dat Nederlandse investeringen direct of indirect ten goede komen aan de regering in Khartoum, gezien haar rol in het gewelddadige conflict in de regio Darfur. Zij vinden dat de bedrijven dan moreel medeverantwoordelijk zijn voor de humanitaire crisis daar.

De PvdA’ers doelen onder meer op het bedrijf Trafigura Beheer maar ook op de pensioenfondsen ABP en PGGM. Die laatsten beleggen in Indiase en Chinese olie– en gasbedrijven die op hun beurt zeer actief zijn in Sudan. Van Dam en Waalkens verwijzen naar een Brits–Amerikaanse initiatief om bedrijven die in Sudan actief zijn, te bewegen investeringen die (deels) ten goede komen aan het centrale bewind terug te trekken.

Maar volgens de bewindslieden is dat een private actie en gelden er al internationale sancties tegen het land waardoor financiële beperkingen zijn ingesteld tegen een aantal personen. Ze wijzen erop dat Nederland politiek actief is met het zoeken naar een oplossing voor de conflicten in Sudan en het liefst nieuwe sancties in VN– of EU–verband wil instellen als Khartoum blijft weigeren mee te werken.

Het is volgens de bewindslieden aan de bedrijven zelf te bekijken hoe zij verantwoord ondernemen. Als de ondernemingen gebruik maken van overheidssteun, wordt wel toezicht gehouden op de financiering. De handel met Sudan bedroeg vorig jaar ruim 143 miljoen euro, waarvan 125 miljoen Nederlandse export (vooral vrachtwagens, zuivel, medicijnen en andere chemische producten).

Wel vinden Verhagen, Koenders en Heemskerk het ongepast dat de EVD, een agentschap van het ministerie van Economische Zaken, Sudan aanprees als de ’tijger van de Afrikaanse economieën’. Dat artikel is inmiddels verwijderd van de site, schrijven ze. Voortaan zal de EVD duidelijker maken in de voorlichting hoe het in politiek gevoelige landen is gesteld met politieke en humanitaire aspecten in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer