Goede doelen beleggen dubieus
HILVERSUM - Een aantal organisaties voor goede doelen investeert in bedrijven die niet bij hun overtuiging aansluiten. Dat bleek zondag uit een onderzoek van het Vara/NPS televisieprogramma Zembla.
De vier grote banken van Nederland (ABN AMRO, Fortis, ING en Rabobank) blijken te investeren in producenten van clusterbommen en landmijnen die worden ingezet in landen waar een wapenembargo geldt. Ook steunen ze een aantal andere bedrijven die niet veel rekening houden met bijvoorbeeld mensenrechten, het milieu of kinderarbeid.Via de beleggingsfondsen van de banken blijkt geld van goede doelen geïnvesteerd te worden in bedrijven die niet aansluiten bij hun ideologie. Zo steekt de Dierenbescherming onbewust geld in dierbestrijdingsmiddelen en belegt KWF Kankerbestrijding indirect een deel van het vermogen in de vier grootste tabaksfabrikanten van de wereld.
Volgens een woordvoerder van de KWF gaat een klein percentage (0,21 procent) van het belegde geld naar de tabaksindustrie. „Maar beleggen in tabak is in strijd met het beleid van de KWF Kankerbestrijding.”
„We willen niet betrokken zijn bij wapens die naar landen gaan waar een embargo geldt. En dan zie je toch dat die Nederlandse banken daar wel een relatie mee hebben”, aldus Adrie Papma, directeur van Oxfam/Novib, dat een onderzoek deed naar de beleggingen van Nederlandse banken in wapenfabrieken. Zij laat weten dat geen van de vier banken heeft gezegd dat de voorbeelden niet kloppen.
Milieudefensie, dat grote kritiek heeft op het gebrek aan milieu-investeringen van banken, heeft aangekondigd de rekening bij huisbank ING te zullen opheffen. „ We willen nu het meeste geld naar een duurzame bank brengen”, aldus woordvoerder Donald Pols. Volgens hem staat ABN AMRO van de vier banken bovenaan met investeringen in producten en projecten die op een negatieve manier bijdragen aan de klimaatverandering.
Oxfam/Novib maakt gebruik van de ABN AMRO. „Dat vind ik ook verschrikkelijk, zegt Papma. „We waren afhankelijk van een van de grote vier banken voor internationaal betalingsverkeer. We hebben ze allemaal vergeleken op maatschappelijk verantwoord ondernemen. Op dat moment hebben we de beste gekozen. Nu willen we een dringend gesprek.”
ING geeft aan dat de bank in 2005 zijn beleggingsbeleid heeft herzien en sindsdien niet meer belegt in controversiële wapens. „Onze visie is dat landen het recht hebben zich te verdedigen”, aldus een woordvoerder van ING. „Maar onze beleggingen zijn in lijn met de huidige wetgeving en daarnaast zijn exportvergunningen noodzakelijk.”
Klanten van ING hebben wel de mogelijkheid te beleggen in bijvoorbeeld landmijnproducenten. „Dat is hun eigen verantwoordelijkheid.” Fortis voert hetzelfde beleid als ING.
ABN AMRO geeft aan dat het beleggingsbeleid van die bank nog een stapje verder gaat dan de huidige wetgeving. „We beleggen zelf niet in controversiële wapens en daarnaast beleggen we daar ook niet in voor onze klanten”, aldus een woordvoerder van ABN Amro. „We zijn eigenlijk het braafste jongetje van de klas.”