Ruimte voor opslag
ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse industrie kan jaarlijks 20 miljoen ton CO(in2( afvangen, transporteren en opslaan in lege gas- en olievelden. Dit kan op kostendekkende wijze, mits er een consortium komt waarin overheid en bedrijfsleven samenwerken.
Dat stellen onderzoekers van de DCMR Milieudienst Rijnmond in een maandag vrijgegeven rapport. Volgens de onderzoekers moeten ook nationale en internationale regels snel worden aangepast. Twintig miljoen ton CO(in2( is evenveel als de CO(in2(-uitstoot van alle Nederlandse huishoudens samen en de helft van de reductie die het kabinet zich als doel heeft gesteld.Normaal gesproken is het afvangen en zuiveren van CO(in2( een kostbare zaak, omdat er veel warmte voor nodig is. In de regio Rijnmond kan het echter relatief goedkoop omdat er veel industriële restwarmte beschikbaar is. Het afvangen, transporteren en opslaan van een ton CO(in2( kost volgens de onderzoekers in Rijnmond zo’n 24 euro.
Het Rotterdamse bedrijfsleven kan de CO(in2(verkopen aan tuinders. Zij kunnen het gebruiken om hun bloemen, planten en groenten en fruit sneller te laten groeien. Door de bestaande samenwerking uit te breiden, kan met de verkoop van 1,5 miljoen ton 67,5 miljoen euro worden verdiend.
Ook kan meer verdiend worden door CO(in2(in gas- en olievelden te pompen. De onderzoekers stellen dat hierdoor een hogere druk ontstaat, waardoor het langer rendabel is om de grondstoffen uit de velden te winnen. De velden krijgen hierdoor minder snel het stempel ”leeg”. De inkomsten van deze methode kunnen oplopen tot 450 miljoen euro, afhankelijk van de olieprijs.
Als laatste kan Rotterdam zijn emissierechten verkopen aan andere landen en steden. Het emissierecht is het internationale recht om broeikasgas te mogen uitstoten. Dat recht is overdraagbaar, wat Rotterdam jaarlijks een miljard euro zou kunnen opleveren.