McDonald’s bakt frites in ‘mager’ vet
Fastfoodketen McDonald’s heeft dinsdag aangekondigd dat het in de toekomst zijn friet in de VS gaat bakken in een „magerder en gezonder” frituurvet.
De in de toekomst te gebruiken olie zal 50 procent minder verzadigde vetzuren bevatten en meer ’gezonde’, onverzadigde vetten, aldus een persbericht van de directie van McDonald’s in Oak Brook in de VS.
Alle 13.000 McDonaldsfilialen in de VS zullen voor februari volgend jaar de nieuwe olie gaan gebruiken voor het frituren van patat en andere gerechten. In Europa wordt al enige tijd ’mager’ frituurvet gebruikt.
De aankondiging van McDonald’s dat het in de VS overgaat tot het gebruik van een nieuw frituurvet komt ongeveer een maand nadat een man die met ernstig overwicht te kampen heeft een rechtszaak begon tegen McDonald’s en drie andere fastfoodketens omdat ze medeverantwoordelijk zouden zijn voor zijn corpulentie en daardoor veroorzaakte ziektes. De man zegt decennialang fastfood te hebben gegeten zonder dat hem ooit is verteld dat dat schadelijk zou kunnen zijn voor zijn gezondheid.
McDonald’s kreeg vorig jaar ook een proces aan zijn broek van een aantal belangengroeperingen van vegetariërs omdat het bedrijf ten onrechte geclaimd heeft dat zijn friet volledig vrij is van dierlijke producten, terwijl uit onderzoek is gebleken dat McDonald’s een smaakversterker op basis van rundvlees gebruikt bij de productie van friet. Het bedrijf ontkent overigens dat de vervanging van de bakolie iets met de recente rechtszaken te maken heeft.