EU wil bouw gps–satellieten hervatten
LUXEMBURG (ANP) – Ministers van Verkeer van de EU–landen willen doorgaan met de bouw van Europese gps–satellieten, nu het bedrijfsleven niet meer meedoet met het project. De ministers hebben dat vrijdag in Luxemburg uitgesproken, aldus EU–woordvoerders.
Het zogheten Galileoproject is de duurste EU–uitgave aller tijden. De bouw kost circa 4 miljard euro.De ministers van Financiën van de EU–landen beslissen eind dit jaar wat ze doen met het gat van enkele miljarden euro’s dat is ontstaan door vertrek van het bedrijfsleven. Komende maand hebben ministers daarover al een eerste bespreking. De Europese Commissie doet in september voorstellen voor de betaling en de risico’s.
De nieuwe gps–satellieten moeten zeer precieze plaatsbepaling geven aan auto’s, vliegtuigen en waarschijnlijk ook Europese militairen. Nu bestaat daarvoor alleen het Amerikaanse gps. „Europa wil een deel van de grote gps–markt. Het is niet wenselijk dat helemaal aan de Amerikanen, Russen en Chinezen over te laten", zei de Duitse minister Wolfgang Tiefensee die de vergadering voorzat.
De bouw van dertig navigatiesatellieten kwam dit voorjaar stil te liggen. De EU pikte het niet langer dat het bedrijfsleven de boel vertraagde en meer garanties eiste. Volgens EU–medewerkers is de belastingbetaler minstens 2 miljard euro goedkoper uit zonder rentekosten en winstmarge voor de particuliere investeerders.
Nederland en veel andere landen weigeren echter om bij te storten nu het bedrijfsleven niet investeert. Voor Nederland zou dat uitkomen op een nabetaling van 100 miljoen euro. Minister Camiel Eurlings (Verkeer) herinnerde in de EU–vergadering aan een afspraak uit 2002 dat EU–landen niet hoeven bij te betalen voor het project.
Nederland en medestanders vinden dat de EU de komende jaren maar voor circa 2,5 miljard euro moet snoeien in andere projecten. De Duitse minister zei echter dat „alle opties open zijn" en wacht op een voorstel van de Europese Commissie.