Consument

Nederlander ontdekt smaakmaker basilicum

Basilicum is een geweldige smaakmaker. In de keuken van Italië, Frankrijk en Griekenland is het kruid een bijna onmisbaar ingrediënt. Koken met vers basilicum wordt in Nederland steeds populairder. Ook de olijf, een ander gezond en veelzijdig mediterraan product, is bezig met een opmars in Nederlandse winkels.

Gerdien Sterk
8 June 2007 09:16Gewijzigd op 14 November 2020 04:49
De groene blaadjes van de basilicumplant voegen een rijke, aromatische smaak aan zalmpakketjes uit de oven toe. Foto RD
De groene blaadjes van de basilicumplant voegen een rijke, aromatische smaak aan zalmpakketjes uit de oven toe. Foto RD

De groene blaadjes van de basilicumplant hebben een rijke, aromatische geur en smaak. Een disgenoot noemde de geur ooit grasachtig. Hoewel de gelijkenis verder niet echt opgaat, ruikt het inderdaad net zo fris en groen.De tere blaadjes van de plant verleppen gemakkelijk en kleuren snel bruin nadat ze gesneden of gekookt worden. Het is lastig om dit kruid in eigen tuin te kweken, de plant verdraagt namelijk geen temperaturen onder het vriespunt. Een potje in de vensterbank heeft meer kans van slagen. Dat basilicum koningskruid wordt genoemd, komt doordat het Griekse woord voor heerser ”basileus” is.

Het gebruik van gedroogd basilicum is af te raden. Voor bepaalde kruiden, bijvoorbeeld tijm en oregano, kan de droge variant de verse eenvoudig vervangen. Zo niet bij basilicum: van het aroma blijft vrijwel niets over. Is het lastig om aan verse blaadjes te komen, dan vormt de diepvriesvariant een behoorlijk alternatief.

Lekkerbek
Vooral in de Italiaanse keuken wordt het kruid veel gebruikt. De combinatie met tomaat is smakelijk en zeer geliefd. Een lekkere tomatensaus voor de pasta smaakt kruidiger en verfijnder met wat vers basilicum. De bekendste combinatie is waarschijnlijk de salade caprese: plakjes tomaat en mozzarella met blaadjes basilicum. Zelfs de meest verwende lekkerbek smult van dit simpele gerecht.

Een van de beste producten uit de Italiaanse keuken is pesto: een pasta van basilicumblaadjes, pijnboompitten, Parmezaanse kaas en olie, met een bescheiden hoeveelheid knoflook. Pesto wordt traditioneel door spaghetti gemengd, maar is ook lekker op brood. Uit een potje smaakt pesto al zeer behoorlijk, maar de versgemaakte variant zorgt voor een heuse smaakexplosie. Met een vijzel of keukenmachine is die in tien minuten klaar.

Bezitters van een ijsmachine kunnen eens proberen door hun zelfgemaakte citroensorbetijs wat fijngesnipperd basilicum te mengen - verbazingwekkend fris en kruidig, een originele combinatie.

Zoutwaterbad
Was de olijf vroeger een wat elitair hapje, tegenwoordig raken steeds meer mensen gesteld op de wat aparte, zoutige smaak van de vrucht van de olijfboom. Deze is vooral te vinden in Noord-Afrika en het Middellandse Zeegebied. De vruchten kunnen niet direct worden gegeten, ze zijn daarvoor veel te bitter. Een zoutwaterbad van een jaar maakt de olijven eetbaar.

Er bestaan veel verschillende olijvenrassen, met elk hun eigen smaak en structuur. Groene, zwarte en paarse olijven komen overigens van dezelfde boom. De groene zijn onrijp, zwarte olijven hebben een zachtere, delicate smaak.

De meeste supermarkten verkopen gemarineerde olijven in bakjes. Delicatessenwinkeltjes met mediterrane producten en olijvenkramen op de markt bieden vaak ongekend veel variatie in marinades en vullingen. Ook de Turkse supermarkt heeft diverse soorten in het assortiment, vaak met veel knoflook.

Olijven zijn lekker bij de borrel, maar ook heel geschikt om mee te koken, bijvoorbeeld in een pastasaus of in een Marokkaans stoofgerecht met kip en aardappel. De bekende Griekse salade met paprika, rode ui en feta is niet compleet zonder zwarte olijven.

Over de olie van de olijf zijn inmiddels rijen boeken geschreven. Niet alleen is dit product heel erg gezond door de antioxidanten en onverzadigde vetzuren, het is ook veelzijdig en lekker. Spaans, Grieks of Italiaans, peperig, grassig of fruitig: er is ontzettend veel keus.

Zalmpakketjes uit de oven

Voor 4 personen:

4 zalmfilets van 100 gram elk

6 romatomaten, ontzaad en in blokjes

2 teentjes knoflook, fijngehakt

150 gram zwarte olijven, in stukjes

15 gram basilicum, in reepjes

1 flinke courgette

2 rode uien

olijfolie

zout en versgemalen zwarte peper

aluminiumfolie

Meng in een kom de tomaten, knoflook, olijven en basilicum met een flinke scheut olijfolie. Maak het mengsel op smaak met zout en peper en zet het een uurtje in de koelkast om de smaken goed te laten mengen. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vouw een stuk aluminiumfolie van circa 60 x 30 centimeter dubbel tot een vierkant. Leg wat plakjes courgette in het midden met hierop een van de zalmfilets. Schep een vierde van het tomatenmengsel over de zalm en garneer met partjes ui. Vouw het pakketje goed dicht en maak nog drie pakketjes. Laat de zalm in de oven in vijftien tot twintig minuten gaar worden. Lekker met wilde rijst of een gepofte aardappel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer