Buitenland

Geen vervroegde verkiezingen Spanje

MADRID - Ondanks een fikse tegenslag voor de regering van premier José Luis Rodriguez Zapatero -de beëindiging van het staakt-het-vuren door de ETA- worden in Spanje geen vervroegde verkiezingen gehouden.

Buitenlandredactie
7 June 2007 09:49Gewijzigd op 14 November 2020 04:49

Dat heeft Zapatero woensdag gezegd. De terreurbeweging ETA maakte dinsdag na vijftien maanden bekend een punt te zetten achter haar eenzijdig afgekondigde staakt-het-vuren. Er werd gespeculeerd dat deze tegenslag voor Zapatero aanleiding zou zijn om de verkiezingen van maart 2008 naar voren te halen.Baskische separatisten hebben woensdag de Europese Unie opgeroepen tussenbeide te komen om het gestrande vredesproces tussen de ETA en de Spaanse regering vlot te trekken. Karmelo Landa, een voormalig lid van het Europese parlement en lid van Batasuna, de verboden politieke vleugel van de ETA, beklemtoonde op een persconferentie in Brussel dat een politieke en democratische oplossing van het conflict „een absolute noodzaak” is.

De ETA stelde de regering van premier Zapatero verantwoordelijk voor het mislukken van het vredesproces, omdat zij zou zijn doorgegaan met het arresteren en berechten van ETA-leden. Ook zou zij bij de regionale verkiezingen van 27 mei voorstanders van onafhankelijkheid van Baskenland als kandidaat hebben geweerd.

De ETA is echter zelf in grote mate verantwoordelijk, omdat zij het in maart 2006 afgekondigde bestand op 30 december 2006 schond met een aanslag op een parkeergarage van de luchthaven van Madrid. De bomexplosie eiste twee levens.

Landa noemde de bekendmaking van dinsdag „zeer slecht nieuws” en zei dat de hulp van de EU nodig is om de voorwaarden te herstellen waaronder een rechtvaardige vrede alsnog mogelijk is. Gorka Elejabarrieta, een Batasunavertegenwoordiger in Brussel, zei dat de oplossing van het Baskische conflict „prioriteit op de EU-agenda” dient te krijgen. Hij voegde hieraan toe dat de EU tot dusver „alleen de belangen van de Spaanse staat en niet die van het Baskische land en van de Unie zelf” had gediend.

De voorzitter van het Europarlement, Hans-Gert Pöttering, verklaarde woensdag dat het parlement de Spaanse regering steunt en „schouder aan schouder” naast het Spaanse volk staat. Hij riep de autoriteiten in de EU op de Spaanse autoriteiten te helpen „in de strijd tegen het terrorisme.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer