Cursus voor ministers
Het was een beschamende vertoning, vorige week in Den Haag. De hele politiek -Tweede Kamer én regering- was het erover eens dat de ophanden zijnde donorshow van televisiezender BNN verwerpelijk was, maar geen minister die er iets aan wilde of meende te kunnen doen. „De grondwet verbiedt dat ik ingrijp. De publieke omroep is verantwoordelijk voor de eigen programma’s”, aldus mediaminister Plasterk (PvdA). En ook CDA-minister Klink van Volksgezondheid gaf niet thuis.
Ingrijpen riekt naar censuur („toezicht door een kerkelijke of wereldlijke overheid op voor publicatie bestemd drukwerk, het toneel, de film ofwel op brieven, met de bevoegdheid daaruit gedeelten te schrappen of te verbieden”, Van Dale) en dat is een gruwel in de ogen van een zichzelf respecterend democraat. Liever het volk confronteren met de meest walgelijke en perverse uitingen van zieke geesten, dan ingaan tegen dit geloofsartikel van de seculiere belijdenis. Censuur hoort immers bij verafschuwde regimes als die van Cuba, Venezuela, China, Rusland. Dat het bewind in Den Haag -dat medeverantwoordelijk is voor de genocide op ongeboren kinderen- vanuit Bijbels standpunt niet minder verwerpelijk is, laten we maar even buiten beschouwing.Overigens blijkt censuur in een democratisch EU-land wel degelijk mogelijk. Eind vorige week schrapte de Poolse publieke televisie een homoseksuele scène uit de Britse serie ”Little Britain” van de omroep BBC. Het ging om een fragment van een minuut waarin een homoseksuele pastoor zijn vriend zoent. „Wij hebben besloten een scène te schrappen die een controverse zou kunnen veroorzaken bij het Poolse publiek en die niet helemaal overeenkomt met de missie van een publieke zender”, verklaarde Aneta Wrona, woordvoerder van de zender, tegenover het persbureau AFP.
Nu kan men tegenwerpen dat dit juist datgene is wat Plasterk bepleit, namelijk dat een omroep zijn eigen verantwoordelijkheid neemt, maar ik ben zeer benieuwd naar de reactie van politiek Den Haag als bijvoorbeeld de Evangelische Omroep iets dergelijks zou doen. Waarschijnlijk zou Nederland op dat moment te klein zijn.
De aanvankelijke verontwaardiging van Plasterk over het BNN-programma -„ongepast en onetisch”- had dan ook een hoog huichelachtig gehalte, temeer daar hij na afloop de uitzending, waarin de hete soep uiteindelijk niet werd opgediend, een „geweldige stunt” noemde. Voor de vrijdenker Plasterk was het eerder een kwestie van willen dan van kunnen. Wat is dat trouwens voor een overheid die jaarlijks miljoenen euro’s belastinggeld in de publieke omroep pompt en tegelijk met droge ogen beweert geen invloed te kunnen uitoefenen op de zenders die in dat bestel participeren?
Diezelfde tandeloze Plasterk, die geen kans ziet een televisie-uitzending tegen te houden, betoont zich naar het buitenland echter wel een stoer en daadkrachtig bewindspersoon. De minister van Onderwijs zei vrijdag zijn Poolse collega Roman Giertych te willen uitnodigen voor een bezoek aan Nederland, waar hij kan rekenen op een gratis cursus ”homo’s knuffelen”. Met zijn belerende vingertje hoopt Plasterk „zo iets van de agressie weg te nemen die ik in zijn uitspraken (over homoseksualiteit, DT) proef.”
Plasterk is niet van plan Giertych mee te nemen naar de Gay Pride, zo verklaarde hij. Een verstandig besluit. Een veel betere suggestie is een werkbezoek aan Groningen, zodat de Poolse minister kennis kan nemen van de extreme en ziekelijke uitwassen van homoseksualiteit.
Mocht Giertych op de uitnodiging van Plasterk ingaan, dan zou het aardig zijn als de Pool na afloop zijn Nederlandse collega voor een tegenbezoek aan Warschau uitnodigt. Voor een eveneens gratis cursus ”censuur bij de publieke omroep”.
Dick Tromp
Reageren aan scribent? buza@refdag.nl.