Binnenland

Werkzoekenden voor anoniem solliciteren

DEN HAAG (ANP) – Bijna acht op de tien werkzoekenden denken dat anoniem solliciteren helpt om iedereen – autochtonen, allochtonen, mannen, vrouwen, ouderen en jongeren – een eerlijke kans op een baan te bieden. Allochtonen en jongeren tot 25 jaar zijn nog iets positiever.

5 June 2007 13:37Gewijzigd op 14 November 2020 04:49

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van TNS NIPO dat in opdracht van de Taskforce Jeugdwerkloosheid en uitzendbureau Manpower is verricht. Vorige week bleek al dat vier van de tien werkgevers positief zijn over anoniem solliciteren, maar 29 procent denkt het ook echt zelf nodig te hebben in de eigen organisatie.Algemeen directeur Hans Leentjes van Manpower zei dat de cijfers voor hem aanleiding zijn om in navolging van de gemeente Nijmegen binnen de eigen organisatie een proef met anoniem solliciteren te beginnen. „Ik vind de discussie moeilijk en blijf twijfelen of het helpt", stelde hij en gaat zichzelf als werkgever uittesten door bij een deel van de komende vierhonderd Manpower–vacatures anoniem solliciteren toe te passen en bij een deel niet.

Anoniem solliciteren heeft volgens Leentjes alleen nut als werkgevers willen voorkomen dat er toch een onbewuste selectie in de organisatie plaatsvindt. „Want als er echt sprake is van discriminatie, dan krijgen allochtonen het tijdens het gesprek alleen maar harder in hun gezicht", zei hij.

Voorzitter Hans de Boer van de Taskforce gelooft dan ook niet dat het zin heeft om werkgevers te verplichten anoniem solliciteren in te voeren. Wel zou het volgens hem mooi zijn als werkgevers in personeelsadvertenties een soort keurmerk van anoniem solliciteren plaatsen, die allochtone werkzoekenden het gevoel geeft dat ze welkom zijn.

De werkgroep van De Boer die door het vorige kabinet is ingesteld om de hoge jeugdwerkloosheid te bestrijden, merkt al jaren dat het voor allochtone jongeren lastiger is om een stageplek of een baan te vinden. Hij wees erop dat allochtonen 3,5 keer zo vaak werkloos zijn dan autochtonen. Maar dat komt volgens hem ook, omdat allochtonen vaker lager geschoold zijn en vroegtijdig hun opleiding afbreken.

De Boer benadrukte dat zijn pleidooi geen blijk van wantrouwen tegenover „verondersteld discriminerende" werkgevers is. Wel is hij verrast dat nog 12 procent van de werkgevers de culturele achtergrond als een selectiecriterium noemt. Maar hij vindt ook dat allochtonen die zich gediscrimineerd voelen, assertiever moeten worden en zich vooral goed moeten scholen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer