„CO2-opslag moet onder de grond”
GRONINGEN - Om de uitstoot van CO2 terug te brengen moet Nederland de eigen en de Duitse uitstoot van broeikasgassen opslaan in lege gasvelden.
Dat stelt Catrinus Jepma maandag in de Volkskrant.Jepma is hoogleraar duurzame energie in Groningen en voorzitter van een gezamenlijke werkgroep van milieuorganisaties en de vakbeweging, onderdeel van het platform EnergieTransitie. De werkgroep publiceerde vandaag een rapport over de ondergrondse opslag van broeikasgas.
Jepma denkt dat Nederland vanaf 2015 ongeveer vijftig jaar lang de eigen en de Duitse CO2-uitstoot kan terugpompen in de beschikbare lege velden. Het gaat dan alleen om de uitstoot van energiecentrales en industriële complexen als Corus en DSM.
De CO2-emissie door de verbranding van fossiele brandstoffen wordt gezien als een van de oorzaken voor de opwarming van de aarde. Om ernstige klimaatverandering in de toekomst te voorkomen, wil een groeiende groep geïndustrialiseerde landen de uitstoot van broeikasgassen terugdringen.
Zo wil Nederland de CO2-uitstoot in 2030 met 30 procent hebben teruggebracht. Volgens Jepma is deze doelstelling niet haalbaar zonder ondergrondse opslag van CO2.
De techniek wordt ook bekritiseerd, omdat ze het gebruik van de meest vervuilende CO2-bron, steenkool, legitimeert. Ook zijn er vragen over de veiligheid van de opslag. Het ontsnappen van Wanneer CO2 zou ontsnappen uit een gasveld, kan dit gevaar opleveren voor de bevolking.
De veiligheidsrisico’s van de opslag van CO2 in lege gasvelden zijn volgens Jepma bij goed beheer echter verwaarloosbaar. „Wanneer je CO2 in een leeg gasveld pompt, is het bijna per definitie veilig. Immers, wanneer het aardgas niet kon ontsnappen, dan kan CO2 dat zeker niet, omdat dat zwaarder is”, stelt hij in de Volkskrant. Wetenschappelijk onderzoek zou dit ondersteunen.
Jebma stelt dat vlak bij Nederland ongeveer de helft van de totale Europese CO2-uitstoot plaatsvindt. Vooral het Duitse Ruhrgebied is een notoire producent. Met het grote gasveld in Slochteren heeft Nederland de grootste CO2-opslagcapaciteit van West-Europa.
Om het CO2 te kunnen bewaren, moet een internationaal buizenstelsel worden aangelegd. Het volpompen van de Nederlandse velden met CO2 zou honderden miljarden euro’s kosten.
De energiecentrales, de grote industrie en andere vervuilers moeten hiervoor de kosten betalen, zegt Jepma. Hij bepleit in dit verband het Noorse model, waar elke grote vervuiler 45 euro moet betalen per ton CO2-uitstoot. Een Europees systeem voor emissiehandel behoort ook tot de mogelijkheden.
De CO2-opslag is te duur om volledig door de overheid te laten betalen, zegt Jepma. Wel moet de overheid moet volgens de wetenschapper enkele honderden miljoenen euro’s beschikbaar stellen.