Twijfels over slagingskans G-8-top
HEILIGENDAMM (ANP) - De G-8-top in Heiligendamm heeft een ambitieuze agenda, maar nu al bestaan er twijfels of de bijeenkomst succesvol zal verlopen. Gastheer Duitsland streeft ernaar vergaande afspraken te maken over zaken als klimaatbeleid en hedgefondsen. De kans is echter groot dat bondskanselier Merkel genoegen moet nemen met minder.
De G-8-bijeenkomst in Heiligendamm begint woensdag. De leiders van de rijkste industrielanden zullen spreken over zaken als internationale wisselkoersen, handel en de ontwikkeling van arme landen. Behalve de G-7-landen plus Rusland zullen ook andere grote landen zoals China hun opwachting maken in de badplaats aan de Baltische Zee.De belangrijkste spelers -de Verenigde Staten en de Europese Unie- liggen nu al met elkaar overhoop over een van de meest in het oog springende agendapunten: de opwarming van de aarde. Merkel wil bindende afspraken maken die moeten leiden tot een forse vermindering van de uitstoot van broeikasgas kooldioxide. Het klimaat vormt een van de speerpunten van het Duitse voorzitterschap van zowel de G-8 als de Europese Unie.
Daags voor het begin van de top in Heiligendamm bleek echter dat de VS de ontwerpverklaring die de Duitsers hebben opgesteld op dit punt willen afzwakken. President Bush kwam vorige week onverwacht met een voorstel voor een „nieuw raamwerk”, waarbij de grootste vervuilers een reeks langetermijndoelen nastreven.
Milieuorganisties zien daarin echter een nieuwe poging van de Amerikanen om internationale onderhandelingen over terugdringing van de CO(in2(-uitstoot de nek om te draaien. Eerder al legden de VS het zogeheten Kyotoprotocol naast zich neer, dat westerse landen ertoe verplicht minder kooldioxide uit te stoten.
De meningsverschillen tussen Europa en de VS manifesteren zich ook op een geheel ander vlak. Duitsland wil dat er striktere regelgeving komt voor wat betreft hedgefondsen, investeringsgroepen die steeds meer van zich doen spreken en in zo weinig mogelijk tijd zo veel mogelijk rendement proberen te behalen. Geschat wordt dat in deze sector inmiddels zo’n 1500 miljard dollar omgaat. Daarmee hebben hedgefondsen op de financiële markten een duidelijke plek veroverd.
Duitsland is bezorgd over deze fondsen, die een hoog speculatief gehalte hebben en volgens Berlijn het internationale financiële systeem kunnen destabiliseren. Maar met name de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, waar veel hedgefondsen zijn gevestigd, voelen niets voor meer regels. Dat bleek twee weken geleden al, toen de ministers van Financiën van de G-8 al bijeenkwamen om de top in Heiligendamm voor te bereiden. Dat het onderwerp op de agenda staat, lijkt nu het hoogst haalbare.
Een derde onderwerp dat de aandacht zal trekken is de ontwikkelingsproblematiek. De duizenden demonstranten die in de aanloop naar de G-8-top naar Duitsland zijn getrokken, zijn niet te spreken over de voortgang van afspraken die twee jaar geleden in het Schotse Gleneagles zijn gemaakt. Daar kwamen de G-8-landen overeen meer geld uit te trekken voor ontwikkelingshulp en werden maatregelen aangekondigd om de schuldenlasten van arme landen te verminderen.
De afspraken over vermindering van de schuldenlast zijn nagekomen, maar de 50 miljard dollar die de G-8-landen extra aan ontwikkelingslanden hadden beloofd, is er nog lang niet. Vorige maand bleek zelfs dat de ontwikkelingshulp van industrielanden in 2006 is afgenomen. Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is de kans groot dat die trend dit jaar doorzet.