Vakbondsacties in supermarkten van de baan
UTRECHT (ANP) – Het personeel van de supermarkten in Nederland ziet voorlopig af van acties. Die dreigden omdat de werknemers ontevreden zijn over de opstelling van de werkgevers in de onderhandelingen over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst.
Half mei hadden de werkgevers een eindbod gedaan, dat onder meer bestond uit 2 procent extra loon in 2007, 3 procent over 2008 en weer 2 procent over 2009, met een looptijd van 2,5 jaar tot september 2009. De vakbonden legden het eindbod voor aan hun achterbannen en die wezen het in grote meerderheid af.Donderdagmorgen spraken de vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond met de werkgevers over de ontstane situatie. De bonden maakten duidelijk dat er acties zouden komen als de werkgevers bij hun eindbod zouden blijven. Vervolgens bleek dat er toch nog ruimte was voor een nieuwe onderhandelingsronde. Die heeft plaats op woensdag 4 juli.
De supermarkteigenaren moeten dan volgens bestuurders van de vakbonden met een veel beter bod komen. „Wij willen een structurele loonsverhoging van 3 procent per jaar met een looptijd van twee jaar", aldus bestuurster Nicole Boonstra van FNV Bondgenoten. „Onze leden zijn de madurodammentaliteit van de werkgevers helemaal zat", zei onderhandelaar Fedde Monsma van de CNV Dienstenbond. „Ze denken klein en bieden 2 procent loonsverhoging, terwijl je in de krant leest dat je als werknemer een loser bent als je er dit jaar niet minstens 3 procent bij krijgt".
Hij wijst erop dat de supermarkten deze dagen topomzetten draaien en dat het personeel van de distributiecentra de drukte nauwelijks aankan. „En dan komen de werkgevers met een loonbod van 2 procent, onze mensen pikken dat niet", aldus Monsma.
De loonsverhoging is niet het enige twistpunt. Op het punt van het verplicht werken op zaterdag staan de bonden en de werkgevers ook lijnrecht tegenover elkaar. Boonstra: „Werkgevers willen het aantal zaterdagen dat zonder toeslag moet worden gewerkt, verhogen. Ze gaan volledig voorbij aan het privéleven van hun personeel. Werknemers moeten meer zeggenschap krijgen over het werken in weekenden en op feestdagen en hiervoor fatsoenlijk worden betaald".