Economie

Voorjaarsnota: Forse boete voor douane

DEN HAAG - De Europese Commissie heeft de Nederlandse douane een boete opgelegd van 26,7 miljoen euro. Dat staat in de voorjaarsnota waar RTL Nieuws de hand op heeft weten te leggen.

Redactie politiek
25 May 2007 09:06Gewijzigd op 14 November 2020 04:47

De douane zou tussen 1999 en 2001 te weinig controles hebben uitgevoerd op de export van landbouwproducten buiten de Europese Unie. Omdat er Europese subsidie gegeven wordt voor die export, dient de dienst regelmatig controles uit te voeren, stelt de Europese Commissie.De controles in Nederland zijn uitgevoerd met scanapparatuur die in 1999 in gebruik is genomen, maar niet door Europa wordt geaccepteerd. De douane moet volgens Brussel bij controles de containers daadwerkelijk openen.

Volgens VVD-Kamerlid Hamming is het onbestaanbaar dat de scanapparatuur waarmee „grote successen” zijn geboekt niet door Brussel wordt erkend.

Ze wil van staatssecretaris De Jager weten of er tegen de boete beroep kan worden aangetekend. Bovendien wil de VVD niet dat de belastingbetaler voor het bedrag moet opdraaien. „De staatssecretaris zal dan ruimte binnen zijn eigen begroting moeten vinden.”

De voorjaarsnota, een actualisatie van de lopende begroting, wordt uiterlijk volgende week vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Bekend was al dat het begrotingstekort dit jaar uitkomt op 0,7 procent van het bruto binnenlands product (bijna 4 miljard euro). Dat is fors slechter dan het verwachte overschot van 0,2 procent, waar vorig jaar in de Miljoenennota vanuit werd gegaan.

Hoewel het kabinet de economische groei voor dit jaar raamt op 2,75 procent, kampt het met verschillende financiële tegenvallers. Zo vallen de aardgasbaten 2,8 miljard euro lager uit dan eerder begroot. Dat komt door de lagere olieprijs, waaraan de prijs van gas is gekoppeld, en het zachte winterweer. Ook de schuldsanering voor de Nederlandse Antillen, de uitgaven voor de huurtoeslag en de kosten in de zorg vallen hoger uit dan verwacht.

Minister Bos van Financiën gaf zijn collega’s recent al toestemming om de noodzakelijke bezuinigingen over meerdere jaren uit te smeren. Wel wil Bos vasthouden aan de kabinetsdoelstelling in het regeerakkoord dat het begrotingstekort in 2011 moet zijn omgebogen naar een overschot van 1 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer