Zelfmoordaanslag
Veel Duitse media staan stil bij de drie Duitse soldaten die zaterdag bij een zelfmoordaanslag in het Afghaanse Kunduz om het leven kwamen.
Süddeutsche Zeitung De Duitse samenleving is de slachtoffers een serieus debat over de Afghanistanmissie verschuldigd, plus een voortzetting van de opbouwwerkzaamheden in het Centraal-Aziatische land, vindt de Süddeutsche Zeitung.
„In Afghanistan gaat het erom te helpen bij de opbouw van een staatsvorm die voor de bevolking een menswaardig leven mogelijk maakt: vaders moeten in staat worden gesteld hun gezinnen te voeden. Kinderen, vooral meisjes, die in het systeem van de fundamentalistische taliban niet meetellen, moeten naar school gaan en een beroepsopleiding kunnen volgen. Boeren en ambachtslieden moeten zonder zorgen om hun veiligheid hun zaken kunnen afhandelen.
Zo’n maatschappij hoeft niet noodzakelijkerwijs te worden georganiseerd als een democratie naar westers model. Het was mogelijk een van de kardinale fouten bij het begin van de betrokkenheid bij Afghanistan dat veel westerse politici -vooral in de VS- meenden dat ze de eeuwenoude traditie van stam- en clanculturen konden vervangen door hun voorstelling van een geëmancipeerde en verlichte samenleving. (…)
De tweede, nog veel zwaarder wegende fout was dat opnieuw vooral de Amerikanen lange tijd geloofden dat ze het „probleem Afghanistan” militair konden oplossen - waarbij niet Afghanistan het probleem was; het ging erom de Hindukusj als trainingscentrum voor het wereldwijde terrorisme uit te schakelen. Die wens was en is terecht. Met het oog op de globalisering van de onveiligheid moet het aangevallen Westen zich daar verdedigen waar het terrorisme zijn wortels heeft. Dat men dat niet op een krijgshaftig wrede manier mag doen, die telkens weer nieuwe terroristen aantrekt, beginnen nu ook de Amerikanen te begrijpen.”
Die Tageszeitung
Die Tageszeitung stelt dat de dood van de drie Duitse soldaten in Afghanistan het parlementaire debat over de Duitse inzet in het gebied eerlijker zal maken.
„De dood van drie Duitse soldaten in Kunduz zal er niet toe leiden dat een Bondsdagmeerderheid zich in de herfst tegen verlenging van de missie in Afghanistan uitspreekt: zo veel is nu al wel duidelijk. Desalniettemin zal de aanslag niet zonder resultaat blijven: hij zal de bedenkingen doen toenemen die na de stemming over de missie Tornado in maart op de achtergrond waren geraakt.
In het officiële spraakgebruik wordt het woord ”oorlog” in samenhang met de krijgsmacht in Afghanistan meestal vermeden. De soldaten worden liever als een soort ontwikkelingswerkers in uniform afgeschilderd, die bij de Afghanen allerwege geliefd zijn. Omdat ze in stabiele regio’s zijn gestationeerd, kunnen ze zich redelijk vrij bewegen, aldus de officiële voorstelling van zaken. Net zo geruststellend wordt de missie Tornado omschreven: ze moet nauwkeurige en informatieve foto’s van de talibanstellingen leveren en burgerslachtoffers helpen vermijden. In de praktijk komt het echter belachelijk over dat vanuit Berlijn zou kunnen worden nagegaan waarvoor de foto’s uiteindelijk worden gebruikt.
Ter plekke ziet de situatie van het Duitse leger er toch anders uit: de Afghaanse bevolking maakt niet zo’n groot onderscheid tussen ’goede’ Duitse soldaten en ’goede’ ISAF-commando’s aan de ene kant en ’slechte’ Amerikanen aan de andere kant. Elke Afghaanse burger die door buitenlandse bommen gedood is, betekent ook voor de Duitse soldaten gevaar. Maar het antwoord op de vraag wanneer de missie feitelijk als beëindigd beschouwd kan worden, is net als voorheen nog volledig onduidelijk.”
Frankfurter Allgemeine
Volgens de kwaliteitskrant Frankfurter Allgemeine mag het Duitse leger zich niet laten afschrikken door de moordaanslagen.
„Drie doden heeft het Duitse leger bij de moordaanslag in Kunduz te beklagen. Sinds het begin van de legeroperatie in Afghanistan zijn er 21 Duitse soldaten gedood. Dat is de prijs voor het verdedigen van Duitslands veiligheid in de Hindukusj. Andere landen die ook militairen hebben ingezet, hebben tot dusver een nog hogere tol betaald. (…)
Dat ligt niet aan de Duitse troepen of aan de andere militairen. Dat ligt aan gebeurtenissen zoals de aanslag in Kunduz, maar ook aan de logica van de totale veldtocht. Het lijdt geen twijfel dat de Afghaanse bevolking en de Afghaanse staat tegen dergelijke moordcampagnes moeten worden beschermd. Er zijn vele aanslagen die bewijzen dat ze niet bewust tegen buitenlandse soldaten worden gepleegd, maar vanwege het moorden, ongeacht afkomst, geloof en leeftijd van de slachtoffers. Dat neemt de hoop weg dat het bloedvergieten na een aftocht van de buitenlanders zal stoppen. De mensen achter de schermen, die het niet uitmaakt dat ze met hun moordplannen ook eigen aanhangers -de zogenaamde zelfmoordterroristen- opofferen, willen niet alleen Afghanistan van buitenlanders zuiveren, maar streven ook naar de alleenheerschappij in het land. Dat echter is noch met de grondregels van de democratie, noch met de eercode van de stamhoofden in overeenstemming te brengen. Zulke moordplannen moeten worden verijdeld.”
Samenstelling: buitenlandredactie