Binnenland

Stichting helpt school bij veiligheidsplan

AMSTERDAM (ANP) - Stichting Consument en Veiligheid heeft een computerprogramma ontwikkeld waardoor scholen tijd kunnen besparen bij het maken van een veiligheidsplan. Daarin is aandacht voor geweldsincidenten, maar ook voor ongelukken tijdens de gymles en voor de brandveiligheid op school.

21 May 2007 11:16Gewijzigd op 14 November 2020 04:47

Het programma zou maandag naar scholen worden gestuurd, zei woordvoerder Meijer van Consument en Veiligheid zaterdag. Door ongelukken op en rond school belanden jaarlijks 10.000 leerlingen uit het voortgezet onderwijs op de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis. De meeste letsels (6500) worden opgelopen tijdens gymlessen, 420 scholieren raken gewond door geweld, ongeveer eenzelfde aantal loopt verwondingen op tijdens praktijklessen, aldus cijfers van Consument en Veiligheid.Het aantal scholieren dat verwondingen oploopt op school daalt overigens, want in 1998 moesten nog 20.000 leerlingen voor een behandeling naar het ziekenhuis.

Meijer: „Wij vinden dat scholen zich niet alleen zouden moeten bezighouden met geweld, wat nu zo’n thema is. Verhoudingsgewijs zorgt geweld niet voor de meeste letsels, want die ontstaan tijdens bewegingsonderwijs. Maar iedere keer als er iets gebeurt, is een school er wel tijd aan kwijt. Wij zorgen er nu voor dat ze meer tijd overhouden om les te geven. Het programma geeft bijvoorbeeld aan wat er allemaal bij komt kijken om te voldoen aan de eisen voor brandveiligheid. Alleen dat scheelt al heel veel geregel.”

Volgens Consument en Veiligheid is het belangrijk dat een school alle ongelukken registreert. „Dat kan met dit programma, dat ook helpt om een oplossing te vinden en waarmee tevens een risicoanalyse kan worden gemaakt”, aldus Meijer. „Zo zou bijvoorbeeld naar voren kunnen komen dat een accommodatie eigenlijk niet geschikt is vanwege achterstallig onderhoud, dat in sommige lessen de groepen te groot zijn of dat het schoolplein moet worden aangepast.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer