Canada overweegt Kyoto-verdrag te tekenen
Het Canadese parlement zal voor het eind van het jaar stemmen of het land het Kyoto-verdrag gaat ratificeren. Dat maakte premier Chrétien maandag bekend op de VN-top over duurzame ontwikkeling in Johannesburg.
Het verdrag van Kyoto verplicht westerse landen de uitstoot van broeikasgassen te beperken. De VS hebben al eerder gezegd ’Kyoto’ zeker niet te ratificeren, net als Australië. Canada en Rusland waren de laatste grote geïndustrialiseerde landen die het protocol nog niet hadden getekend. De Europese Unie en Japan hebben wel hun handtekening gezet.
Het verdrag heeft alleen effect als minstens 55 landen tekenen, die in 1990 samen voor minstens 55 procent van de broeikasgassen zorgden. De handtekening van Rusland is daarom van groot belang om het verdrag in werking te laten treden. De bijdrage van Canada alleen is niet vitaal.
In Johannesburg riep de Britse premier Blair ook op tot ondertekening van ’Kyoto’. „Kyoto is belangrijk en moet door ons allemaal worden geratificeerd.” Ook de EU vindt ratificatie belangrijk. Voorzitter Prodi van de Europese Commissie riep de Russische president Poetin op „Rusland zover te krijgen het Kyoto-verdrag te ondertekenen”. Ondanks gebrek aan „100 procent wetenschappelijk bewijs” over het verband tussen uitstoot en klimaatverandering, is het protocol een stap in de goede richting, zei Prodi. „Rusland moet erbij zijn.”
De Duitse bondskanselier Schröder vindt dat de VN-top druk moet uitoefenen op landen die het Kyoto-protocol nog niet hebben ondertekend. En wel zo snel mogelijk, zodat het verdrag nog dit jaar in werking kan treden. Ook riep Schröder de Verenigde Staten en Australië op om in elk geval een bijdrage te leveren aan de verbetering van het klimaat. „De westerse landen die nog niet hebben getekend, roep ik op om op z’n minst bij te dragen aan een aanzienlijke vermindering van broeikasgassen.”