Accountant Andersen aan Enron-fraudes ten onder
Accountant Arthur Andersen is niet meer. Voor de goede orde, het bedrijf bestaat nog wel, maar het doet niet meer wat het 89 jaar lang heeft gedaan, namelijk accounting. Andersen is het slachtoffer geworden van de Enron-fraudes die het volgens velen heeft trachten te dekken en te camoufleren.
De ondergang begon in januari, toen bekend werd dat Andersens vestiging in Houston (Texas) duizenden documenten had vernietigd ondanks het feit dat justitie en de Securities and Exchange Commission (SEC, ofwel Amerika’s beurswaakhond) een onderzoek waren begonnen naar de ondergang van energiegigant Enron. Die had in december uitstel van betaling aangevraagd. Vooral justitie reageerde furieus op dit bericht en begon een onderzoek dat uiteindelijk resulteerde in de beschuldiging „ondermijning van de rechtsgang.”
Begin juni werd Andersen veroordeeld en op 17 oktober volgt het vonnis. Maar het wérkelijke vonnis werd intussen in de praktijk voltrokken. Eerst liepen de grote klanten weg en vervolgens ook de minderbekende bedrijven. Na de veroordeling in juni trok Texas Andersens accountingvergunning in en verschillende andere staten volgden dat voorbeeld. Intussen zocht ook het personeel een goed heenkomen. „Het is akelig om mee te maken. Zo’n proces is te vergelijken met een dierbaar familielid dat een dodelijke ziekte heeft. Stukje bij beetje wordt het bedrijf verder ontmanteld en uiteindelijk mag ik het licht uitdoen in de kantoren waar wij verdwenen zijn”, aldus Gary Brentlinger die het afwikkelen van Andersens zaken in Texas coördineert.
Internationaal zijn de meeste Andersen-activiteiten of overgenomen door concurrenten of de betreffende vestigingen hebben zich verzelfstandigd. Binnen de Verenigde Staten heeft zich eenzelfde proces afgespeeld. Na de veroordeling in juni liet Andersen weten vanaf de eerste september het accountingwerk te stoppen. Van de 85.000 medewerkers wereldwijd of de 28.000 die binnen de VS in januari nog voor het bedrijf werkten, zijn er nog geen 3000 overgebleven. Juristen maken een belangrijk deel uit van dit restbestand, want Andersen moet tal van zaken afhandelen én wordt geconfronteerd met een reeks schadeclaims. Bovendien moeten de documenten van klanten die naar de concurrentie zijn overgestapt worden overgedragen.
Andersen onderhandelt intussen met tal van onroerendgoedeigenaars over de voortijdige beëindiging van huurcontracten. Kantoormeubelen en computers werden verkocht en verschillende kunstvoorwerpen verhuisden naar veilingen voor verkoop. Andersen zit niet helemaal zonder geld, want het bedrijf heeft verschillende activiteiten verkocht.
Volgens Brentlinger is het voorlopig niet de bedoeling dat Andersen op een faillissement aanstuurt. „In afgeslankte vorm kunnen wij voorlopig nog draaien en de zaken afwikkelen. Dat kan overigens nog jaren duren. Wat er daarna gebeurt is nog niet te overzien”, aldus Brentlinger.
Met gedupeerden van het Enron-schandaal heeft de internationale accountantsorganisatie Andersen Worldwide een schikking getroffen. Het concern betaalt bijna 60 miljoen dollar aan aandeelhouders, werknemers en schuldeisers. Andersen maakte dit vrijdagavond officieel bekend.
Andersen, de voormalige huisaccountant van het Amerikaanse energieconcern, betaalt 40 miljoen dollar aan de aandeelhouders en de werknemers. De overige 19,95 miljoen dollar is bestemd voor schuldeisers van het inmiddels bankroete Enron.