Economie

Brussel vraagt 2,4 miljard euro voor satellieten

BRUSSEL/DEN HAAG (ANP) – De Europese Commissie stevent af op een voorstel waarbij de EU–landen snel 2,4 miljard euro moeten betalen voor de bouw van dertig gps–satellieten.

10 May 2007 19:17Gewijzigd op 14 November 2020 04:45

Dat bedrag komt bovenop de 1,2 miljard euro die al is uitgegeven. De snelle betaling is nodig omdat een groep bedrijven donderdag definitief afziet van hun aandeel in de bouw van de zogeheten Galileo–satellieten.De betaling zou voor Nederland omgerekend uitkomen op een factuur van 96 miljoen euro. Nederland betaalt namelijk ongeveer 4 procent van de EU–uitgaven.

Europees Commissaris Barrot (Verkeer) vindt de snelle betaling door de EU–landen de meest voor de hand liggende oplossing, zo zei zijn woordvoerder donderdag. Het alternatief is om te stoppen of om het project flink te beperken.

De Europese Commissie beslist woensdag 16 mei over het voorstel aan de EU–landen. Minister van Financiën Bos zei maandag al „argwanend te staan tegenover alles wat extra EU–geld kost". Zijn voorganger Zalm was al sceptisch bij het prille begin van het plan.

„We wachten het commissievoorstel af, maar het moet passen binnen de grenzen van de Financiële perspectieven (EU–begroting)“, reageerde donderdag de woordvoerder van Bos. „Dat kan betekenen dat je moet zeggen dat er nog ruimte is of dat op andere projecten bespaard moet worden”.

De Europese vereniging van belastingbetalers waarschuwde woensdag al voor,een massagraf voor belastingbetalers door een EU–prestigeproject".

De Brusselse woordvoerder redeneerde donderdag echter dat de EU–landen uiteindelijk goedkoper uit zijn door het geld snel te betalen. „Het is als bij het leasen of kopen van een auto. Als je least betaal je later, maar toch meer. Als je een auto cash betaalt, ben je goedkoper uit".

De woordvoerder voegde er nog aan toe dat nog nergens op de wereld gps–satellieten zijn gebouwd met geld van het bedrijfsleven. Ze zijn steeds met belastinggeld betaald.

Plan is voorlopig dat de exploitatie van de satellieten, zodra die in de lucht hangen, wel uit handen wordt gegeven aan bedrijven. Denkbaar is dat de EU–landen dan een deel van hun investering terugverdienen.

De dertig satellieten zijn bedoeld voor allerlei navigatiesystemen, als alternatief voor het Amerikaanse gps. Nederland had interesse om het Galileoproject te gebruiken voor het rekeningrijden.

Van de dertig geplande satellieten is er inmiddels eentje al gelanceerd, na testen bij het ruimtevaartcentrum Estec in Noordwijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer