Gier gevonden, vogelpark onder vuur
SCHOONREWOERD - Abu is terecht. De ontsnapte gier werd woensdag gevangen in een weiland in Overijssel. „Abu maakt het prima. Hij is nog geen 100 gram afgevallen”, zegt eigenaar Sjef van Rixel van roofvogelpark Stonehenge Wildlife in Schoonrewoerd.
De vlucht van Abu, een witruggier, eindigde woensdagmiddag in een weiland bij het Overijsselse dorpje Lierderholthuis, in de buurt van Raalte. Een politieagent ontdekte de vogel en sloeg meteen alarm. Valkeniers van het park in Schoonrewoerd slaagden er moeiteloos in Abu te vangen. „We hebben hem met een kuiken naar ons toe gelokt.”Abu ontsnapte vorige week tijdens een oefening in de lucht. Volgens Van Rixel raakte hij door thermiek uit koers en slaagde hij er niet meer in op Schoonrewoerdse bodem te landen. „Daarop hebben we een persberichtje laten uitgaan. De vogel is niet gevaarlijk, hij eet alleen maar dode dieren zoals kuikens en ratten, maar als mensen hem benaderen, kan hij wild om zich heen gaan slaan.”
De reacties op het bericht over de ontsnapte gier waren overweldigend, zegt Van Rixel. Dagelijks belden er mensen uit onder meer de Bommelerwaard en het Land van Heusden en Altena. „Er kwamen ontzettend veel meldingen binnen bij de politie. Dat hadden wij nooit verwacht. Het deed mij denken aan het verhaal van de ontsnapte poema op de Veluwe.”
Uiteindelijk kwam het verlossende telefoontje woensdagmiddag. Een politieagent in Overijssel had de witruggier gesignaleerd. Volgens de agent zat het dier rustig ineengedoken in het weiland. „Zo is het net een pluizige, uit de kluiten gewassen kip.” Toen de vogel zich echter uitrekte, zag hij de grootte van het dier. „Heel indrukwekkend.”
Terwijl de vogel inmiddels weer veilig in zijn kooi op het roofvogelpark zit, wordt in Schoonrewoerd druk gespeculeerd over de vraag of eigenaar Van Rixel de gier bewust heeft laten ontsnappen. „Dit is al het zoveelste geval van publiciteit in korte tijd bij het park. Negatieve reclame is ook reclame”, aldus een insider die liever anoniem wil blijven.
„Veel ophef over niks. Een slinks trucje om reclame te maken. Er ontsnappen jaarlijks tientallen roofvogels bij kwekerijen, parken of particulieren. Daar hoor je bijna nooit wat over”, aldus een woordvoerder van Vogelbescherming Nederland.
Het roofvogelpark ligt onder vuur van het gemeentebestuur van Leerdam, waar Schoonrewoerd onder valt. Gisteren besloot het college de eerder verleende bouwvergunning voor het optrekken van metershoge bouwwerken voor vogels en dieren in te trekken. Voor 15 september moeten alle gebouwen zijn verwijderd. Geeft Van Rixel geen gehoor aan die verordening, dan komt de gemeente in actie en draait de eigenaar op voor de sloopkosten.
Stonehenge Wildlife kreeg in maart 2005 een vergunning voor de bouw van een bedrijfswoning en twee schuren. Het was de bedoeling dat op deze locatie een kwekerij voor eenden, ganzen, zwanen en uilen zou verrijzen. Het gebied zou zo worden ingericht dat het zou beantwoorden aan de bestemming natuurgebied. Maar volgens de gemeente heeft Van Rixel zich niet aan de afspraken gehouden. Hij liet een roofvogelcentrum verrijzen dat blijkens aansprekende folders moest uitgroeien tot een soort dierentuin.
Van Rixel vecht de intrekking van de bouwvergunning aan bij de rechtbank in Dordrecht. „Onbegrijpelijk wat de gemeente doet”, zegt hij in een reactie. „Wij hebben veel geld geïnvesteerd in het opzetten van ons bedrijf en nu zouden we al dat kapitaal moeten vernietigen. Dat kan natuurlijk niet.” Dat zijn bedrijf de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een attractiepark ontkent Van Rixel. „Ik ben helemaal niet uit op een toestroom van toeristen. Dat zou de kweek van vogels alleen maar verstoren.”
De komst van Stonehenge Wildlife naar Schoonrewoerd stuitte vanaf het begin op grote weerstand. De Stichting Zuid-Hollands Landschap maakte bezwaar tegen de bouw van het roofvogelcentrum in het natuurgebied, terwijl diverse schuldeisers aan de bel trokken omdat ze nog geld van de eigenaar tegoed hadden. De SGP-fractie in de Leerdamse gemeenteraad drong er bij het college diverse keren op aan maatregelen te treffen.