Economie

Fusie EssentNuon mogelijk vertraagt

DEN HAAG - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft waarschijnlijk meer tijd nodig om de fusie van Essent en Nuon te beoordelen.

Redactie economie
9 May 2007 09:17Gewijzigd op 14 November 2020 04:45

NMa-bestuursvoorzitter Pieter Kalbfleisch verwacht dat er over zes maanden een beslissing wordt genomen over de fusie, zei hij dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag van de kartelautoriteit.Beide energiebedrijven kondigden begin februari de fusie aan. Meer dan een maand later werd het fusieplan bij de NMa ingediend. De partijen hoopten in of na de zomer duidelijkheid van de kartelwaakhond te krijgen over het voorgenomen samengaan. „Daarna zullen we een buitengewone aandeelhoudersvergadering bijeenroepen voor definitieve besluitvorming”, zei een woordvoerster van Essent dinsdag.

De NMa liet vorig jaar doorschemeren dat Essent en Nuon bij een fusie tijdelijk klanten en elektriciteitscentrales moeten afstaan om niet te dominant te worden. Enkele grootaandeelhouders, zoals de provincie Gelderland, staan hier sceptisch tegenover.

„Het zou me niet verbazen als we nu de tweede fase ingaan, waarbij we de zaak dieper gaan onderzoeken”, zei Kalbfleisch. „Nuon en Essent zijn twee hele grote spelers en er zijn niet zo gek veel bedrijven op die markt. Het is een zaak waar we echt goed naar moeten kijken.”

De beoordeling van de fusie is volgens Kalbfleisch niet afhankelijk van een eventuele splitsing van de onderneming in een leverings- en productiebedrijf. Beide energiebedrijven zouden in dat geval wel hun fusieaanvraag moeten aanpassen, zei hij. In april liet minister Van der Hoeven van Economische Zaken weten de energiebedrijven alsnog te willen splitsen, nadat dit in december op de lange baan was geschoven.

Uit het NMa-jaarverslag blijk dat het aantal fusies, samenwerkingsverbanden en overnames vorig jaar met 69 procent is gestegen tot 135. „De fusiegolf heeft in Nederland een hoogtepunt bereikt”, stelde Kalbfleisch. „De cijfers laten een enorme toename zien. De fusiegolf loopt meestal in gelijke tred met de economie. Met de economische opgang zie je meer fusies en juist minder kartels.”

Het onderzoek naar mogelijke prijsafspraken door de banken duurt nog minstens een jaar, verwacht de bestuursvoorzitter. Vorige maand deed de Nma invallen bij ABN AMRO, ING en Rabobank. De toezichthouder vermoedt dat de banken prijsafspraken hebben gemaakt over de rente op leningen die ze aan grote bedrijven berekenen. „Dit is de eerste zaak van deze aard in de financiële wereld die zo groot is”, zei Kalbfleisch.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer