Nederlandse ondernemer vol vertrouwen
AMSTERDAM - Nederlandse ondernemers blaken van het vertrouwen in de economie. Slechts de toenemende krapte op de arbeidsmarkt kan nog roet in het eten gooien.
Dat blijkt uit de nieuwste versie van de Bedrijfsbarometer die adviesorganisatie Ernst & Young dinsdag publiceerde. Onderzoeksbureau Interview NSS peilde hiervoor de mening van 900 medewerkers en leidinggevenden in bedrijven met 20 tot 1000 werknemers.Ruim driekwart van de ondernemers (78 procent) in Nederland noemt de huidige stand van de economie „redelijk tot kerngezond.” Begin 2006 typeerde nog slechts 28 procent van de ondervraagden de economie als zodanig.
Ook het vertrouwen in het eigen bedrijf blijkt groot. Maar liefst 46 procent van de ondervraagden noemt de eigen onderneming kerngezond, tegenover 33 procent in dezelfde periode vorig jaar.
Ernst & Young zette de resultaten van de Bedrijfsbarometer af tegen de actuele uitkomsten van de Mittelstandsbarometer, een Duitse evenknie die door een Duits kantoor van de adviesorganisatie is uitgevoerd. Hieruit blijkt dat er noch in Nederland, noch in Duitsland een rem staat op het vertrouwen van ondernemers in de economie en de gezondheid van hun eigen bedrijf. Duitse ondernemers blijken nog positiever dan hun Nederlandse collega’s.
Ondernemers in Nederland plukken de vruchten van een op stoom geraakte Duitse economie, stelt Marnix van Rij van Ernst & Young. „De economische verbondenheid met Duitsland is evident. Als ze in Duitsland zaaien, dan oogsten wij vrolijk mee.”
Ook over de komende twaalf maanden oordelen de ondernemers positief. Het enige wat volgens Ernst & Young nog roet in het eten kan gooien is de toenemende krapte op de arbeidsmarkt. Veertig procent van de Nederlandse ondernemers denkt de komende maanden niet alle vacatures te kunnen vervullen.
Een gebrek aan geschikte werknemers kan volgens de Bedrijfsbarometer een rem zetten op de verdere ontwikkeling van de economie. Van Rij: „Het moment lijkt aangebroken dat de krapte op de arbeidsmarkt ook echt nijpend wordt voor bedrijven.”
Ondernemers willen volgens Ernst & Young vooral het potentieel vijftigplussers aanspreken om eventuele tekorten op de arbeidsmarkt tegen te gaan.
Uit het Nederlandse onderzoek blijkt verder dat veel ondernemers vinden dat, nu het weer goed gaat met de Nederlandse economie, de overheid moet investeren in onderwijs, innovatie en zorg. Ontwikkelingshulp zien zij niet als prioriteit: slechts 1 procent van de ondervraagde ondernemers wil dat hiervoor extra geld wordt vrijgemaakt.