Economie

US Foodservice naar durfkapitalisten

AMSTERDAM (ANP) - Twee durfkapitalisten nemen de Amerikaanse Aholddochter US Foodservice over. De Amerikaanse investeringsmaatschappijen Clayton, Dubilier & Rice en KKR betalen 7,1 miljard dollar dollar (5,22 miljard euro) voor de onderneming.

3 May 2007 08:59Gewijzigd op 14 November 2020 04:44

Dat liet Ahold donderdag weten. US Foodservice is de op een na grootste leverancier van voedingsmiddelen aan onder meer restaurants, ziekenhuizen en hotels in de Verenigde Staten. De verkoop wordt op 19 juni in een buitengewone vergadering voorgelegd aan de aandeelhouders. Daarna wordt de overname naar verwachting in de tweede helft van het jaar afgerond.In aanloop naar de aandeelhoudersvergadering zal Ahold meer details geven over de desinvestering. Aholdtopman Anders Moberg noemde de verkoop van US Foodservice gisteren in een schriftelijke toelichting „een mijlpaal.” Een van de kopers, de investeringsmaatschappij Kohlberg Kravis Roberts (KKR), is in Nederland bekend van de overnames van uitgever VNU en de chipdivisie van Philips.

US Foodservice was vorig jaar goed voor een omzet van omgerekend 15 miljard euro op een totale omzet van 44,5 miljard euro voor het hele concern. Het bedrijf toont te weinig overlap met de supermarkten van Ahold in de Verenigde Staten. Daarom besloot het Nederlandse concern in november de dochter in de etalage te zetten en zich volledig te richten op de supermarkten. Het is onbekend hoeveel van de 27.000 Foodservicewerknemers na de overname het veld moeten ruimen.

Ahold kocht de Amerikaanse onderneming, de op een na grootste distributeur van levensmiddelen in de VS, in 2000 voor omgerekend 3,6 miljard euro. US Foodservice had een goede reputatie. Het bedrijf heeft zijn wortels in de negentiende eeuw. Veel bekende namen uit de Amerikaanse voedingsindustrie zijn opgegaan in het concern, met zijn hoofdkantoor in Columbia, in de oostelijke staat Maryland.

Bij de overname zei de toenmalige bestuursvoorzitter van Ahold, Cees van der Hoeven: „We volgen de magen van de consument van hun huis naar de restaurants.” De aankoop paste niet in de strategie van het snel groeiende Ahold, dat tot dan toe voornamelijk supermarkten overnam.

In 2001 werd onder meer Alliant Foodservice aan het bedrijf toegevoegd, met een omzet van 6,6 miljard dollar. In 2002 volgde Allen Foods, met een omzet van 245 miljoen dollar. Toch bleef de verwachte omzetgroei uit.

Het was US Foodservice die Ahold in 2003 aan de rand van de afgrond bracht. Een grootschalige boekhoudfraude bij de onderneming deed de beurskoers van Ahold kelderen. De kruidenier uit Zaandam overleefde de crisis ternauwernood, dankzij een noodkrediet van de banken. In 2005 trof Ahold een schikking van 1,1 miljard dollar met beleggers over de gevolgen van de boekhoudfraude.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer