Buitenland

Tientallen Taliban gedood in Afghanistan

KABUL/SHINDAND/ANKARA (ANP/RTR) – Door Amerikanen geleide buitenlandse troepen en Afghaanse militairen hebben de afgelopen dagen 136 Taliban–strijders gedood tijdens gevechten in het westen van Afghanistan. Dat heeft de internationale coalitiemacht maandag laten weten.

30 April 2007 20:14Gewijzigd op 14 November 2020 04:44

De gevechten vonden plaats in de Zerkoh–vallei in het district Shindand in de provincie Herat. De coalitietroepen en de Afghanen namen zondag veertien uur lang posities van de Taliban onder vuur vanaf de grond en vanuit de lucht. Zij vernietigden zeven stellingen van de moslimfundamentalisten en doodden 87 opstandelingen.In een ander deel van de vallei kwamen vrijdag al 49 Taliban–strijders om tijdens gevechten met buitenlandse eenheden en het Afghaanse leger. Onder de doden zouden twee lokale Taliban–leiders zijn. Ook een Amerikaanse militair verloor het leven.

Duizenden mensen bestormden maandag overheidsgebouwen in de plaats Shindand uit protest tegen het optreden van de buitenlandse en Afghaanse militairen. Volgens de menigte zijn veel onschuldige burgers omgekomen bij het offensief. Onder de doden waren volgens de betogers kinderen, vrouwen en oude mannen. Ook zijn de demonstranten verbolgen over nachtelijke huiszoekingen. Tijdens de ongeregeldheden waren schoten te horen.

Herat, dat grenst aan Iran, gold tot voor kort als een relatief veilig gebied in Afghanistan. Dit in tegenstelling tot het zuiden en oosten van het land, waar de Taliban al langer zeer actief zijn. In de provincie Helmand in het zuiden is de NAVO maandag begonnen met een nieuwe operatie. Circa 2000 militairen van de ISAF–missie en Afghaanse collega’s proberen met operatie Silicon de Sangin–vallei te ontdoen van Taliban–strijders.

De oprukkende militairen kregen te maken met „aanzienlijke tegenstand", aldus een meereizende verslaggever van de Britse omroep BBC. In het gebied kwam anderhalve week geleden een Nederlandse korporaal om het leven.

Operatie Silicon, onder leiding van Britse militairen, is onderdeel van Operatie Achilles. Deze grootste campagne van de ISAF, waaraan circa 5500 militairen meedoen, begon twee maanden geleden. Het uiteindelijke doel is Taliban–strijders en drugsbaronnen aan te pakken in de hele provincie Helmand, het grootste opiumproducerende gebied van Afghanistan.

Nederlandse grondtroepen doen niet mee aan de nieuwe operatie, aldus een woordvoerder van het ministerie van Defensie. De Koninklijke Luchtmacht is met F–16–gevechtsvliegtuigen wel actief boven de buurprovincie van Uruzgan. In Uruzgan werken Nederlandse militairen aan veiligheid en wederopbouw.

Afghanistan en Pakistan hebben maandag afgesproken om meer gezamenlijk op te trekken in de strijd tegen terrorisme. Ook komt er een commissie die het vertrouwen tussen beide buurlanden moet helpen herstellen.

Dat hebben de Afghaanse president Hamid Karzai en zijn Pakistaanse collega Pervez Musharraf afgesproken in Turkije, dat bemiddelde. De rivaliserende staten gaan onmiddellijk „specifieke inlichtingen" uitwisselen. Beiden spraken zwart op wit af om terroristen niet te herbergen, te trainen en te financieren.

Afghanistan en Pakistan schuiven elkaar de zwarte piet toe in de strijd tegen al–Qaeda en de Taliban. De regering in Kabul beschuldigt Pakistan ervan dat zij in het geheim de Taliban ondersteunt. Musharraf noemde Karzai eerder een leugenaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer