Binnenland

Eigen risico in zorg 150 euro

DEN HAAG - Met ingang van 1 januari aanstaande moet iedereen van achttien jaar en ouder de eerste 150 euro aan zorgkosten zelf betalen.

Redactie politiek
27 April 2007 23:42Gewijzigd op 14 November 2020 04:44

Mensen met een handicap en chronisch zieken zijn vrijgesteld. De eigen bijdrage geldt niet voor kosten van huisartsen, voor verloskundige zorg en voor kraamzorg. Het kabinet heeft vrijdag tot deze regeling besloten, zo bevestigde premier Balkenende gisteren na afloop van het kabinetsberaad. Invoering van het eigen risico in de zorg vloeit voort uit een afspraak die CDA, PvdA en CU dit voorjaar met elkaar maakten in het coalitieakkoord.Het eigen risico komt in plaats van de zogeheten noclaimregeling die nu van kracht is. Die houdt in dat volwassenen die weinig of geen gebruik maken van de zorg, op jaarbasis maximaal 255 euro terugkrijgen. Het kabinet vindt deze regeling niet sociaal omdat hierdoor de zieken voor de gezonden betalen. Om de noclaimregeling te kunnen financieren is bij iedereen de premie 90 euro op jaarbasis omhooggegaan. Mensen met een handicap en chronisch zieken komen vanwege hun beroep op zorg nooit voor teruggave in aanmerking.

De consequentie van de afschaffing van de noclaimregeling zou een premieverlaging van 90 euro kunnen zijn. De premier erkende dat, maar hij wilde daar niet nader op ingaan. Minister Klink gaat de wet nu naar de Raad van State sturen voor advies. Daarna komt de wet in de openbaarheid en daarna wil Balkenende aangeven met hoeveel de premie mogelijk omlaag kan.

De vorige minister van Volksgezondheid, Hoogervorst, voerde de noclaim in 2005 in voor ziekenfondsverzekerden. Een jaar later, bij de invoering van het nieuwe zorgstelsel, kreeg iedereen ermee te maken.

De regeling was bedoeld om verzekerden bewuster te maken van hun zorguitgaven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer