Rouwenden vinden steun op internet
UTRECHT (ANP) – Tientallen internetberichten gaan heen en weer tussen vrienden van de maandag doodgeslagen 16–jarige scholier uit Alkmaar. Honderden onbekenden van het slachtoffer laten berichten achter op digitale condoleanceregisters. En menig chatgesprek gaat over het incident. Internet speelt steeds vaker een rol bij het uiten van rouwgevoelens, stelt Annemieke van der Sterren van de Landelijke Stichting Rouwbegeleiding woensdag.
„Internet is een aanvulling, omdat mensen daar veilig en anoniem over hun gevoelens kunnen praten. Het helpt mensen om herkenning te vinden en erkenning te krijgen. Dat helpt bij het rouwproces", aldus Van der Sterren. „Rouwen is vaak veel intenser dan verwacht. Het is goed voor mensen om te zien dat het proces bij anderen ook zo onvoorspelbaar verloopt. Dan weten ze dat ze niet gek worden".Dat internet onder de nabestaanden van de jongen uit Alkmaar een goede manier is om emoties te uiten, is logisch. Van der Sterren: „Voor jongeren is internet een vanzelfsprekend medium. Dat is een plek waar je je veilig kunt uiten en waar je met anderen over je gevoelens kunt spreken".
Maar internet is ook een aanwinst voor mensen die al langer in rouw zijn. „Bijvoorbeeld voor mensen die twee jaar geleden een kind hebben verloren. Zij zijn daar nog dagelijks mee bezig. Terwijl het leven van de mensen in hun omgeving alweer verder is gegaan. Een forum op internet biedt gelegenheid om ook na langere tijd te praten over het verdriet".
Ook op de site van de stichting (www.verliesverwerken.nl) staat een forum. Mensen reageren op elkaar en wisselen e-mailadressen uit om contact met elkaar te kunnen houden. Mensen schrijven over het verlies van een partner, familielid of vriend. „Het is voor mensen belangrijk om over een verlies te kunnen blijven praten zolang als zij dat nodig hebben".
Aan rouwen op het internet kunnen ook nadelen kleven. „Het kan in extreme uitingen exhibitionistisch zijn. Iedereen kan meekijken en soms vraag ik me af of dat wel goed is. Tenslotte is het rouwproces ook een intiem gebeuren", aldus Van der Sterren. Ook moet condoleren op internet niet in de plaats komen van het ’echte’ condoleren. „Als je iemand een hand geeft, even vasthoudt of in de ogen kijkt, dan geeft dat warmte en nabijheid. En ook dat is enorm belangrijk bij een rouwproces".