Opinie

Zorg beter voor het defensiepersoneel

De afgelopen tijd waren de schijnwerpers behoorlijk gericht op de krijgsmacht. Na de hausse aan aandacht naar aanleiding van wangedrag op het marinefregat de Tjerk Hiddes, volgde er nog een aantal incidenten. Dit alles bij elkaar leidde tot een nieuwe gedragscode bij defensie.

25 April 2007 09:42Gewijzigd op 14 November 2020 04:43

Maar ook bij de leiding van het ministerie kan het gedrag ten opzichte van het personeel ook wel een opkikker gebruiken.De Nederlandse krijgsmacht wordt vanuit politieke kringen vaak geroemd vanwege de kwaliteit, de inzet en de loyaliteit van het defensiepersoneel. Je zou dus denken dat men graag bereid is daar iets tegenover te stellen. Personeel van dat kaliber is schaars en dient gekoesterd te worden. Zou je denken…

Maar als dank voor al die kwaliteiten werden er de afgelopen jaren ongeveer 12.000 functies geschrapt. Dit betekende uiteraard roofbouw op het personeel dat werkzaam is bij defensie. Want hoe valt het te rijmen dat je enerzijds een hoger ambitieniveau nastreeft en anderzijds de organisatie aan het afbouwen bent?

Steeds vaker worden militairen op uitzending gestuurd. Steeds vaker, omdat er niet meer genoeg collega’s zijn om het ’normale’ uitzendschema te blijven volgen.

Bijvoorbeeld in Afghanistan. Daar is een schreeuwend tekort aan technisch personeel bij het helikopterdetachement. Deze techneuten worden vaker en sneller uitgezonden dan anderen. Velen van deze militairen denken erover om de krijgsmacht te verlaten en bij een bedrijf in de burgermaatschappij aan de slag te gaan. Normale werktijden onder normale omstandigheden en een prettig salaris zijn daarbij doorslaggevend.

Vorig jaar noemde 10 procent van de militairen die buiten defensie zijn gaan werken als reden van vertrek de hoeveelheid uitzendingen en/of de uitzenddruk. Wij voorspellen dat dit percentage met het aantrekken van de arbeidsmarkt dit jaar nog hoger wordt.

De loyale, goed opgeleide en gemotiveerde militairen zijn wat ons betreft gedegradeerd tot verbruiksmateriaal. Deze werkwijze leidt er bij defensie nu al toe dat de uitstroom van personeel hoger is dan de instroom. Wanneer er opnieuw bezuinigd dient te worden op defensie, zal de defensieminister, Van Middelkoop, ook het ambitieniveau moeten bijstellen, want de gereedschapskist begint langzamerhand leeg te raken.

De Algemene Federatie van Militair Personeel (AFMP/FNV) is van mening dat de diarree van reorganisatievoorstellen alleen maar tot doel heeft gehad om te bezuinigen op de personeelsexploitatie.

Daarom roept de AFMP/FNV de minister keihard op om een goed, professioneel en concurrerend personeelsbeleid neer te zetten voor het defensiepersoneel.

We gaan ervan uit dat minister Van Middelkoop van Defensie niet alleen in woorden, maar zeker ook in daden voor het defensiepersoneel staat.

Het personeel staat voor onze vakbond met stip op nummer één, gevolgd door materieel voor defensiepersoneel dat het werken veiliger en makkelijker maakt.

Tot slot roepen wij minister Van Middelkoop op om de veelgeroemde transparantie binnen de organisatie handen en voeten te geven. Transparantie zorgt er namelijk voor dat je het verleden achter je kunt laten en vooruitstrevend met de toekomst aan de gang kunt gaan.

Wim van den Burg, voorzitter Algemene Federatie van Militair Personeel (AFMP/FNV)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer