ABN AMRO: bank met ambities werd overnameprooi
AMSTERDAM (ANP) - De Britse bank Barclays heeft een overnamebod uitgebracht op ABN AMRO van 67 miljard euro. Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen sinds de fusie tussen Algemene Bank Nederland (ABN) en de Amsterdam-Rotterdam Bank (Amro) in 1991.
1824: De wortels van ABN AMRO liggen in 1824, het jaar waarin koning Willem I De Nederlandsche Handel-Maatschappij opricht. In 1964 gaat dit bedrijf samen met Twentsche Bank, waarna de naam verandert in Algemene Bank Nederland (ABN Bank).(is0(1991: ABN AMRO ontstaat uit de fusie tussen de ABN en de Amsterdam-Rotterdam Bank (Amro). De eerste topman is Roelof Nelissen, die aan het roer staat tot 1992.
1991: ABN AMRO doet een van de eerste grote overnames in het middenwesten van de Verenigde Staten door Talman Home Federal Savings & Loan Association in te lijven.
1993: Opnieuw een overname in het middenwesten van de Verenigde Staten. ABN AMRO koopt de Cragin Federal Bank for Savings in de staat Illinois.
1994: Jan Kalff wordt benoemd tot voorzitter van de raad van bestuur. Hij neemt het stokje over van Rob Hazelhoff, die sinds 1992 de hoogste man was bij de bank.
1994: ABN AMRO breidt flink uit in Azië door een belang te nemen in de effectenhandelaar Hoare Govett Asia en bouwt dit in 1995 uit naar een meerderheidsbelang.
1996: De aankoop van een aantal investerings- en effectenbanken leidt tot een samenwerkingsverband met de gerenommeerde Londense zakenbank N. M. Rothschild & Sons.
1996: ABN AMRO doet een significante overname in de Verenigde Staten met de koop van de Standard Federal Bancorporation in de staat Michigan.
1997: ABN AMRO is een van de grootste banken in het middenwesten van de Verenigde Staten geworden. De bank krijgt een notering aan de New York Stock Exchange.
1998: ABN AMRO zet voet aan de grond in Brazilië met de overname van de op drie na grootste bank van het land, Banco Real. Het is met een koopsom van 2,1 miljard dollar de grootste acquisitie in de historie van ABN AMRO.
1999: ABN AMRO betaalt ruim 1,2 miljard euro voor de overname van de projectontwikkelaar Bouwfonds Nederlandse Gemeenten.
1999: Een nieuw hoofdkantoor aan de Amsterdamse Zuidas. Met de bouw, die drie jaar duurde, was een bedrag gemoeid van 350 miljoen gulden (158 miljoen euro).
2000: Rijkman Groenink volgt Jan Kalff op als hoogste man bij ABN AMRO.
2001: De positie in het middenwesten van de Verenigde Staten wordt verder versterkt met de overname van de Michigan National Corporation.
2003: Opnieuw een overname in Brazilië. Terwijl concurrenten zich juist terugtrekken uit het land vanwege een valutacrisis, koopt ABN AMRO de bank Sudameris.
2005: ABN AMRO verkoopt de chique Haagse vermogensbeheerder Nachenius, Tjeenk & Co aan het Franse BNP Paribas.
2006: De projectontwikkelaar Bouwfonds Nederlandse Gemeenten wordt verkocht aan Rabobank en SNS Reaal. Dit levert ABN een boekwinst op van 350 miljoen euro.
2006: ABN AMRO doet de duurste overname in zijn bestaan. De bank betaalt 7,5 miljard euro voor de Italiaanse bank Antonveneta, na een overnamestrijd van een jaar.
2006: De autoriteiten in de Verenigde Staten veroordelen ABN AMRO voor witwaspraktijken en leggen de bank een ongekend hoge boete op van omgerekend 67 miljoen euro. Door de veroordeling mag ABN AMRO voorlopig geen overnames meer doen in de VS.
FEBRUARI 2007: ABN AMRO wordt belaagd door de Britse activistische aandeelhouder The Children’s Investment Fund (TCI), dat een belang van ruim 1 procent heeft in de bank. TCI wil dat ABN AMRO wordt opgesplitst om meer waarde voor de aandeelhouders te creëren.
MAART 2007: Om de druk van activistische aandeelhouders te ontvluchten, gaat ABN AMRO overnamegesprekken aan met de Britse bank Barclays. Een consortium van Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander toont erna interesse voor delen van ABN AMRO. De drie banken overwegen een bod uit te brengen.
APRIL 2007: Barclays biedt 67 miljard euro op Nederlands grootste bank. De banken willen 12.800 banen schrappen en 10.800 banen verplaatsen naar lagelonenlanden. Als de fusie slaagt, wordt de combinatie het op vier na grootste bankbedrijf ter wereld.