Overzicht Nederlands-Britse fusies
AMSTERDAM (ANP) - Krachtenbundelingen tussen Nederlandse en Britse bedrijven zijn er in het verleden vaker geweest. Een overzicht van Nederlands-Britse ’huwelijken’:
Royal Dutch Shell Plc
De wortels van ’s werelds op een na grootste oliemaatschappij gaan terug naar Koninklijke Olie en Shell Transport and Trading, die in 1903 de handen ineen sloegen om tegenwicht te bieden aan de Amerikaanse oliegigant Standard Oil. Daaruit volgde in 1907 een fusiebedrijf met twee seperate houdstermaatschappijen, waarbij Koninklijke Olie 60 procent van de aandelen van het fusiebedrijf in handen kreeg en Shell Transport & Trading 40 procent. Na een schandaal rond oliereserves in 2004 kwam een jaar later een einde aan deze structuur en werd de organisatie centraler aangestuurd. Royal Dutch Shell werd een Britse onderneming, een zogenoemde plc, met het hoofdkantor in Den Haag. Barclays en ABN Amro sturen op een soortgelijke verdeling aan.Unilever
De fabrikant van consumentenproducten als Dove, Knorr-soep en Sunsilk-shampoo ontstond op 1 januari 1930 uit de krachtenbundeling van het Britse zeep- en voedingsmiddelenbedrijf Lever Brothers en het Nederlandse margarinebedrijf Magarine Unie. Aanvankelijk beconcurreerden de bedrijven elkaar om dezelfde grondstoffen.
Reed Elsevier
De uitgever van zakelijke publicaties werd in 1993 geboren door het samengaan van het Britse Reed International met het Nederlandse Elsevier. Beide bedrijven zijn nooit volledig in elkaar opgegaan. De Britse tak beheert de uitgeef- en informatieactiviteiten, terwijl het Nederlandse deel, Elsevier Reed Finance, de financiële publicaties van de onderneming verzorgt.
Corus
Het staalconcern Corus ontstond in 1999 door de fusie tussen de Koninklijke Hoogovens en British Steel. Hoewel beide bedrijven destijds aangaven een financieel sterke onderneming te worden door te profiteren van kostenvoordelen, werd het nooit een gelukkig huwelijk. Bij de Nederlanders bestond onvrede over het feit dat de in IJmuiden behaalde winst werd gebruikt om de verliezen bij de Britse activiteiten te dempen. Corus slaagde er niet in een leidende rol te spelen in de consolidatieslag in de staalsector. Het staalbedrijf komt in handen van het Indiase Tata Steel.
ING Barings
Barings, een van de oudste Engelse zakenbanken, kwam in 1995 in handen van het bank- en verzekeringsconcern ING voor een symbolisch bedrag van 1 pond. Barings dreigde failliet te gaan door de onbezonnen handelingen van valutahandelaar Nick Leeson. Hij verloor ruim 1 miljard dollar op termijncontracten.