Kabinet ziet toe op cao voor postbodes
DEN HAAG - Arbeidsvoorwaarden voor postbodes bij TNT Post, Sandd en Selektmail moeten niet via de Postwet worden geregeld, vindt staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken. Hij zegde de Kamer donderdag wel toe dat hij nauwlettend zal toezien op het overleg tussen werkgevers en werknemers over de arbeidsvoorwaarden.
De PvdA stelde donderdag in het Kamerdebat over de Postwet voor om in die wet een regeling op te nemen om alle postbedrijven te dwingen goede arbeidsvoorwaarden te verzorgen voor hun personeel. Bij de uitdagers van TNT Post, Sandd en Selektmail, werken postbezorgers nu vaak onder het minimumloon, vallen ze niet onder de Ziektewet en bouwen ze geen pensioen op.Diverse partijen zijn daar ontevreden over, maar de oplossing die hen voor ogen staat, verschilt. VVD en SGP vinden ten principale dat werkgevers en werknemers zelf afspraken moeten maken over arbeidsvoorwaarden; dat is geen taak voor de politiek. De SGP wil wel dat Heemskerk twee jaar na invoering van de wet alsnog werk maakt van goede arbeidsvoorwaarden als de bedrijven dan niks hebben geregeld. De ChristenUnie wil een bepaling in de wet opnemen over arbeidsvoorwaarden, maar gaat minder ver dan PvdA en SP. Die willen via de Postwet regelen dat bedrijven verplicht zijn hun medewerkers een arbeidsovereenkomst aan te bieden.
Heemskerk wil daar niets van weten, maar om de PvdA toch achter de wet te krijgen, stelde hij voor dat hij na de zomer uitgebreid aan de Kamer rapporteert of er nog problemen zijn met de arbeidsvoorwaarden en welke oplossing hij daarvoor ziet.
De Kamer brak donderdag opnieuw een lans voor zesdaagse postbezorging, al tekende SGP’er Van der Vlies daarbij aan dat onnodige arbeid op zondag moet worden voorkomen.
Heemskerk zegde de Kamer donderdag toe dat hij een maximumgrens gaat stellen aan de prijsstijging van postzegels. Diverse partijen vinden dat TNT Post onredelijk hoge rendementen maakt.