Economie

Protest tegen uitbuiting Polen

DEN HAAG (ANP) - Uitbuiting van werknemers moet volgens CDA en PvdA harder worden aangepakt als de grenzen volledig opengaan voor Polen en andere werknemers uit Oost-Europese landen die in 2004 EU-lid zijn geworden.

19 April 2007 10:41Gewijzigd op 14 November 2020 04:42

Tweede Kamerlid Van Hijum van het CDA zei woensdag dat boetes voor het ontduiken van het minimumloon nu in geen verhouding staan tot de winst die met de fraude wordt gemaakt.Kamerlid Heerts van coalitiegenoot PvdA zei dat „werk moet lonen en fraude niet.” Behalve een hogere boete wil hij ook regelen dat werkgevers die worden gepakt op onderbetaling, altijd alsnog het achterstallige salaris, de premies en belastingen moeten afdragen. Door constructies met malafide uitzendbureaus weten foute werkgevers volgens Heerts nu verantwoordelijkheid voor onderbetaling en (on)veilige werkomstandigheden te ontlopen.

Vandaag zou de Tweede Kamer debatteren over het openstellen van de grenzen voor Polen. CDA en PvdA willen dat minister Donner (Sociale Zaken) de garantie geeft dat de Arbeidsinspectie kan optreden tegen illegale arbeid. Zo moet volgens Van Hijum de pakkans omhoog van minder dan 10 procent naar 25 procent. Ook moet de boete voor ontduiking van het minimumloon gelijk getrokken worden aan de sanctie voor het illegaal inhuren van vreemdelingen.

Nu bedraagt de boete per onderbetaalde werknemer maximaal 6700 euro, terwijl werkgevers volgens de Wet arbeid vreemdelingen 8000 euro moeten betalen voor elke illegaal die ze aan het werk zetten.

Donner wil dat Polen vanaf 1 mei zonder werkvergunning in Nederland aan de slag kunnen. Bij het CDA staat de datum van 1 mei niet ter discussie. Van Hijum vreest niet voor verdringing van Nederlands personeel. Hij wijst op het dalende aantal mensen met een uitkering, terwijl er door soepeler afgifte van werkvergunningen de afgelopen tijd flink meer Polen hier zijn komen werken.

Van Hijum vreest dat de groeiende economie wordt gehinderd door toenemende tekorten aan personeel. Maar voor de PvdA, de linkse oppositie en de PVV is 1 mei niet heilig. Heerts en zijn SP-collega Ulenbelt voorzien grote problemen met de huisvesting als er meer Polen naar Nederland komen.

Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) zei dinsdag dat het aantal vergunningen voor personeel uit de landen die in 2004 EU-lid zijn geworden, vorig jaar is verdubbeld tot bijna 60.000. Werknemers uit Roemenië en Bulgarije, sinds dit jaar EU-lid, hebben in ieder geval tot en met 2009 een werkvergunning nodig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer