Koppel bonussen aan duurzaamheid
Minister Bos van Financiën heeft vorige week een moreel appel gedaan op bestuurders van bedrijven om topinkomens te matigen. Volgens Willem Lageweg is het probleem van de topsalarissen en bonussen makkelijk op te lossen.
Voor de zoveelste keer was er vorige week weer commotie over topsalarissen en bonussen in het bedrijfsleven. En voor de zoveelste keer kwamen critici niet veel verder dan een pleidooi voor wettelijke grenzen of forse fiscale maatregelen. De oplossing voor de maatschappelijke onvrede is echter veel simpeler en bestaat in de praktijk al.Koppel het stelsel van bonussen niet alleen aan het behalen van financiële doelen, maar vooral ook aan het bereiken van maatschappelijke doelen door de onderneming.
Ondernemingen hebben een groeiende maatschappelijke verantwoordelijkheid. Op dat terrein, in het jargon ”people en planet” genoemd, worden door steeds meer bedrijven concrete duurzaamheidsdoelen geformuleerd. Bijvoorbeeld op gebieden als de uitstoot van CO(in2(, energieverbruik, duurzame producten, arbeidsomstandigheden, mensenrechten en sociale betrokkenheid. Bij bedrijven als Rabobank, DSM, Shell en TNT zijn dit soort doelen al onderdeel van het beloningssysteem. Dat zou bij veel meer bedrijven het geval moeten zijn.
Aldus ontstaat een directe relatie tussen de inspanningen van het management en publieke doelen die de gehele samenleving ten goede komen. Als dat het geval is, zijn hoge bonussen niet alleen doelmatig, maar ook veel rechtvaardiger dan thans het geval is.
De auteur is directeur van MVO Nederland, een kennis- en netwerkorganisatie die ondernemend Nederland ondersteunt en stimuleert op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo).