Raad Tilburg: Imam begrenst integratie
TILBURG (ANP) – De gemeenteraad van Tilburg is in een gesprek met de omstreden imam Ahmed Salam tot de conclusie gekomen dat zijn interpretatie van de islam de ruimte voor integratie sterk begrenst.
Dat staat in een gezamenlijke verklaring die acht fractievoorzitters maandag hebben uitgegeven.De politieke partijen hadden de imam uitgenodigd om te praten over zijn bijdrage aan de Tilburgse samenleving. Aanleiding daarvoor was ophef vorige maand toen uitlekte dat burgemeester Vreeman de geestelijk leider had gezegd dat die vanwege zijn opvattingen niet in Nederland thuishoort.
Fractievoorzitter Driek van Griensven (PvdA) stelde na afloop dat de imam integratie met de mond belijdt maar met zijn daden achterblijft. Hij somde een aantal in het gesprek genoemde voorbeelden op. Vrouwen mogen als verpleegster werken, maar niet op een gemengde afdeling; vrouwen mogen bij de marechaussee werken, maar geen mannen arresteren.
Volgens Van Griensven zijn de raad en de imam het samen eens dat de dialoog op gang is gebracht maar dat tegelijk nog veel dialoog nodig is.
De zoon van imam Salam die bij het gesprek was, sprak van een zeer goede start van een dialoog. Hij bevestigt dat er nog veel geschillen bestaan.
Met de conclusie dat er een geen ruimte voor integratie zou bestaan is de imam het zeker niet eens, aldus zijn zoon Suhayb Salam. „We zullen dat onbegrip in verdere gesprekken uit de wereld helpen. We hebben veel hoop en zijn optimistisch.”
Ahmed Salam behoort tot een groep conservatieve, salafistische imams en wordt al jaren gevolgd door de binnenlandse veiligheidsdienst AIVD. Een aantal van zijn geestverwanten is Nederland uitgezet. De Tilburgse imam haalde in november 2004 al eens het nieuws toen hij weigerde om toenmalig minister Rita Verdonk een hand te geven.